Nieuws

Google vraagt je huisnummers te ontcijferen

Google, de trots van ‘open alles’, gebruikt wazige huisnummers als captcha-afbeeldingen, zodat de massa hen kan vertellen wat het huisnummer eigenlijk is.

Ik heb de dag grotendeels met wazige ogen doorgebracht, geraakt door Googles Sergey Brin die verklaarde dat zijn bedrijf de enige echte verdediger is van het open web. De tranen zijn het gevolg van Googles schattige naïviteit: álles dat de wereld nodig heeft komt hen toevallig commercieel ten goede.

Blijkbaar gebruikt Google beelden uit Street View als veiligheidsmaatregel. Als je toegang wil tot je eigen Googleprofiel moet je een licht wazige foto van een echt huisnummer ontcijferen. Het lijkt dat, wanneer genoeg mensen hetzelfde nummer ingeven, Google de afbeelding scherper maakt op Street View.

[related_article id=”158901″]

Iedereen Googlemedewerker
Inderdaad: je wordt gevraagd ‘open’ (en vooral gratis) voor Google te werken. En als je dat niet doet kun je mogelijk niet in je Googleaccount. Volgens The Telegraph stond het schuim sommige privacygroepen op de lippen toen ze van dit voorval hoorden – dat volgens Google overigens bij amper 10% van de gebruikers voorkomt.

Maar er zijn ongetwijfeld mensen die Googles openheid in vraag stellen bij dit voorval. Openheid krijgt een erg subjectieve bijklank wanneer je dit hoort en wanneer je weet dat het bedrijf een boete van 25.000 dollar kreeg van de Federal Communications Commission (FCC) omdat het niet wilde meewerken met het onderzoek naar het afluisteren van draadloze netwerken.

Googles definitie van een open web lijkt simpel: geef ons toegang tot alles. Of het nu boeken zijn, of straten, huizen, Facebookprofielen, iPhotoverzamelingen of de overschotjes van je spaghetti bolognese.

Iets is open als Google het kan zien en wanneer het die informatie kan bemachtigen. En wanneer Google het kan zien en het die informatie kan verkrijgen, kan het een vollediger beeld van je leven schetsen – voor het geval er een eenzame adverteerder voorbijkomt, weet je wel.

Sommige mensen noemen dit vrijheid. Maar houdt vrijheid ook niet in dat je roofzuchtige organisaties uit je leven verwijdert?

Met medewerking van Chris Matyszczyk van CNet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business