Nieuws

9.300 IT’ers te weinig in België

Uit een enquête van Agoria ICT blijkt dat Belgische bedrijven 9.300 vacatures voor IT’ers niet ingevuld krijgen. Maar echt eenvoudige oplossingen zijn er niet.

Agoria heeft zelfs een ranglijst opgesteld van het soort IT’ers dat in België zeldzame diersoorten zijn geworden. Op de eerste plaats gaat het over zakelijke IT-analisten en adviseurs en in de tweede plaats over projectbeheerders. Op zich zijn dit geen zuivere IT-profielen en zou het mogelijk zijn om ook mensen met een economische, zakelijke of menswetenschappelijke opleiding om te scholen tot een van deze twee functies.

De top vier wordt aangevuld door ontwikkelaars van systeemsoftware en applicaties. Op de vierde plaats staan systeemontwikkelaars. Allebei zijn zeer technische jobs waar vooral de specialisatie de schaarste bepaalt.

“Opvallend is dat de architectuurspecialisten dit jaar uit de top vier zijn getuimeld,” zegt Patrick Slaets, economisch adviseur van Agoria, “dat is typisch een profiel dat zeer gewild is in periodes van investering. Maar blijkbaar waren die het afgelopen jaar minder gewild.”

Tekort krimpt, sector groeit
Dit soort enquêtes doet Agoria elk jaar, wat het leuk maakt om te vergelijken. Als we even naar vorig jaar kijken, toen meldde Agoria nog een tekort van 7.960 informatici. Dat lijkt alsof er een stijging is, maar beide cijfers zijn klein bier vergeleken met 2008. Toen waren er ruim 14.000 vacatures die niet ingevuld geraakten.

Bovendien is de totale IT-sector wel fors gegroeid. Zo werken er vandaag 157.100 mensen in de IT. Een jaar geleden waren dat er nog maar 150.500 en in 2008 hadden 147.500 mensen een IT-job. Dus hoewel terwijl het tekort krimpt, is de sector op vier jaar tijd wel met bijna tienduizend mensen gegroeid.

Oplossingen
Er is geen magische oplossing die opeens zorgt dat alle IT-vacatures ingevuld geraken. Vandaar dat Agoria ICT met een allegaartje aan maatregelen komt die het aantal informatici de hoogte in moet stuwen. Eerste maatregel is jongeren stimuleren om ICT-studies aan te pakken. Het blazoen oppoetsen voor de jeugd, kortom.

Maar ook het onderwijs zou een en ander moeten doen. In het secundair moet volgens Agorie technologie nauwer betrokken worden in de lessen. In het hoger onderwijs zou er dan weer extra aandacht naar de alignment van IT en zakelijke wereld moeten gaan in de studierichtingen handelswetenschappen, handelsingenieur, ingenieur en andere.

Derde maatregel is heropleiding van de bestaande IT’ers om de knelpuntprofielen in te vullen. De vierde maatregel is al genomen, namelijk ouderen langer aan de slag houden. Dat is iets dat de regering Di Rupo al voor elkaar heeft gekregen met het optrekken van de pensioenleeftijd.

digital expertsinformaticaitjobsmaatschappijnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals