Een Amerikaanse bedrijf brengt dit jaar een draagbare herlader voor USB-apparaten op basis van brandstofcellen op de markt. Het apparaatje, dat ongeveer de afmetingen heeft van een pakje sigaretten, wordt ontwikkeld door de MIT-spinoff Lilliputian Systems. De brandstofcellen zetten butaan om in energie voor smartphones, draagbare spelconsole’s en andere apparaten die via USB herladen kunnen […]

Een Amerikaanse bedrijf brengt dit jaar een draagbare herlader voor USB-apparaten op basis van brandstofcellen op de markt.

Het apparaatje, dat ongeveer de afmetingen heeft van een pakje sigaretten, wordt ontwikkeld door de MIT-spinoff Lilliputian Systems. De brandstofcellen zetten butaan om in energie voor smartphones, draagbare spelconsole’s en andere apparaten die via USB herladen kunnen worden.

Brandstof kost paar dollar
Volgens de fabrikant kun je met een volle butaan-cartridge, navullingen zouden maar enkele dollars mogen kosten, de gemiddelde smartphone 10 tot 14 keer herladen. De prijs van de lader is nog niet bekend. De cartridges worden geproduceerd door aanstekerfabrikanten en zijn recycleerbaar.

 

Lilliputian Systems hoopt te slagen waar verschillende bedrijven faalden: de ontwikkeling van een betaalbare, draagbare en krachtige brandstofcel die een meerwaarde biedt ten opzichte van de huidige lithium-ion-batterijen. Onder meer chipgigant Intel investeerde in het bedrijf.

De USB-laders en navulcartridges van Lilliputian Systems zullen aanvankelijk exclusief verdeeld worden door de Amerikaanse winkelketen Brookstone, zo kondigden beide bedrijven aan in een persbericht.