Creative Commons wordt eenvoudiger

De licentie om eenvoudig foto’s, muziek en teksten te delen wordt voor het eerst in vijf jaar aangepast. CC moet flexibeler en begrijpelijker worden.

De kans is groot dat je nog nooit van Creative Commons (CC)  hebt gehoord. Toch is het een belangrijk onderdeel voor materiaal op het internet.

Deze licentie kan je gebruiken wanneer je andere internetgebruikers wil toestaan om je eigen materiaal, of dat nu foto’s, teksten, video’s, geluid of iets anders is, te hergebruiken, maar bijvoorbeeld wel wil voorkomen dat een bedrijf er commerciëel gebruik van maakt.

Creative Commons 3.0 zag vijf jaar geleden het levenslicht, maar nu is het tijd voor een nieuwe aanpassing. De organisatie achter de vrije licentie heeft zijn kladversie nu opengesteld voor reacties van het publiek.

De voornaamste doelen van de aanpassingen zijn om de licentie populairder te maken door ze flexibeler, internationaler en begrijpelijker te maken.

De tweede draft van Creative Commons 4.0 staat sinds vannacht online en blijft een maand beschikbaar. In oktober komt er een hoogstwaarschijnlijk een laatste voorlopige versie met een definitieve editie tegen november of december.

Een van de aanpassingen is dat je, wanneer je iemands werk deelt, niet langer de naam van het werk en de copyrightmeldingen moet meegeven. Al wordt dit wel nog steeds aangemoedigd

Internationalisatie
De Creative Commons licentie moet tegelijk internationaler worden. Al is dat minder evident omdat copyrightwetten verschillen van land tot land. De organisatie wil de kern van de licentie nu internationaler maken, onder meer door ze eenvoudiger te maken.

Daarnaast is er een optie om te vermelden dat je voor sommige onderdelen afwijkt van de standaardlicentie. Dat kan belangrijk zijn wanneer de lokale wetgeving dat vereist.

Database-rechten
De nieuwe versie zal ook de rechten op een database omvatten. Die krijgen dezelfde voorwaarden als copyright, maar ze belonen de maker wel voor het samenstellen, niet voor de creativiteit ervan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business