Apple één jaar na Steve Jobs

Op 5 oktober is het een jaar geleden dat Steve Jobs overleed. Heeft Apple kunnen bewijzen dat het ook zonder zijn legendarische leider kan?

“Wat als Steve Jobs morgen wegvalt bij Apple?” Het is een vraag die al lang voor zijn dood werd gesteld. Niet in het minst omdat het bedrijf op sterven na dood was toen Jobs in 1997 opnieuw werd aangesteld als CEO en het bedrijf in de volgende jaren succes na succes behaalde.

Diezelfde vraag werd zeer pijnlijk voor het bedrijf in oktober 2008 toen een vals bericht over Jobs, die zogezegd een hartaanval kreeg, werd opgepikt door de website van CNN. De koers van Apple zakte tot het laagste punt van het jaar en de vraag of Apple verder kon zonder zijn oprichter werd prominenter.

[related_article id=”158256″]

Toen Apple begin 2009 meldde Apple dat Jobs een stap opzij zou zetten om gezondheidsredenen was het bedrijf beter voorbereid. Om aandeelhouders en klanten gerust te stellen werd er meteen vermeld dat hij na zes maanden zou terugkeren en dat Tim Cook, toen operationeel directeur, tijdelijk algemeen directeur werd.

Dat scenario herhaalde zich begin 2011 toen Jobs opnieuw zijn CEO-zitje overliet aan Cook, opnieuw om medische redenen. Apple liet toen in het midden of dit tijdelijk zou zijn, waardoor Cook al negen maanden aan het hoofd van het bedrijf stond toen de wereld op 5 oktober afscheid nam van Steve Jobs.

Sindsdien heeft Apple zijn derde iPad, de iPhone 5, nieuwe Macbooks en iPods en een nieuwe Apple TV voorgesteld. Producten waarover Jobs ongetwijfeld nog zijn visie heeft laten schijnen, maar één jaar na datum is het overduidelijk dat Apple niet samen met zijn oprichter is begraven.

Het grootste bewijs daarvan is de opmerkelijke beurskoers. Die steeg van 269,80 dollar een jaar geleden naar 667,03 dollar vandaag. Apple overleeft niet alleen, het staat steviger en dominanter dan ooit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business