Nieuws

Werken met meerdere schermen in Windows 8

Microsoft heeft het werken met meerdere schermen in Windows 8 op een aantal vlakken een stuk prettiger gemaakt. Wij zetten op een rijtje wat je moet weten wanneer je een tweede of derde monitor aansluit op je Windows 8 desktop of laptop.

Op de redactie kunnen we het bevestigen: met meer dan één scherm kan je zoveel productiever werken dan met een enkele monitor. Op het ene scherm je e-mail en op het andere scherm het tekstdocument waar je aan werkt. Of juist op het ene scherm een website open en op het andere scherm aan de slag met een videobewerkingsprogramma. Twee schermen is eigenlijk voor iedereen die productief wil zijn verplichte kost.

Het configureren van en werken met meerdere schermen heeft Microsoft in Windows 8 op een aantal vlakken onder handen genomen om het allemaal net wat prettiger te laten werken. Wie twee of meer schermen gebruikt ziet vanaf nu bijvoorbeeld op al z’n schermen de taakbalk. Zodoende hoef je niet langer met je muis een flink eind af te leggen naar je primaire scherm om een nieuwe programma op te starten.

[related_article id=”160534″]


In Windows 8 vind je standaard op al je schermen een taakbalk.  

Tweede scherm inschakelen

Het inschakelen van een tweede scherm werkt via de nieuwe interface. Open de charms bar (invegen vanaf de rechterkant van het scherm, met de muis naar de rechter boven/onder-hoek of op Windows + C drukken) en klik op apparaten. Wanneer je een tweede monitor hebt aangesloten zie je hier nu de optie Tweede scherm. Wanneer je daar op klikt krijg je meerdere opties: alleen op het primaire computerscherm werken, het beeld dupliceren, het beeld uitbreiden of juist alleen op het tweede scherm werken.

Wie bijvoorbeeld een projector wil aansluiten om een presentatie te geven kan hier kiezen voor Dupliceren, maar wil je daadwerkelijk gaan werken op twee schermen dan is Uitbreiden de beste keuze. Je zal zien: er verschijnt direct een desktop op je tweede scherm.


Voor het activeren van een tweede scherm open je de charms bar, kies je Apparaten en daarna Tweede scherm.


Dan kan je kiezen of je slechts één van je schermen wil gebruiken, het beeld wil dupliceren of juist het beeld wil uitbreiden.
 

Configureren

Door met de rechter muisknop de desktop te klikken en dan te kiezen voor Schermresolutie, kom je in het uitgebreidere configuratiescherm voor meerdere monitoren. In dit venster kan je voor elk van je schermen apart de resolutie instellen, al wordt die door Windows meestal direct goed gezet. Door de schermen bovenin ten opzichte van elkaar te verslepen, kuan je instellen hoe beide monitoren ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn.

Staat scherm twee bijvoorbeeld links van scherm één, dan sleep je deze dan ook naar de linker kant. Staat één van de schermen bijvoorbeeld wat hoger of lager, dan kan je dat ook aanpassen. Op die manier zorg je er voor dat de muispointer op de juiste manier van het ene scherm over gaat naar het andere.

Een andere handige optie hier is Schermstand. Hier kan je aangeven op een bepaalde monitor bijvoorbeeld gedraaid is. Veel (professionele) monitoren bieden de mogelijkheid om het scherm 90 graden te kantelen, pivoteren in jargon. Dat kan handig zijn wanneer je veel met websites of tekstdocumenten werkt. Bij Schermstand kan je er voor zorgen dat Windows dan ook in de juiste verhouding op het scherm wordt weergegeven.


Bij de scherminstellingen op de desktop kan je aangeven hoe monitoren ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn.

Taakbalk

Standaard krijg je bij Windows 8 op al je monitoren een taakbalk te zien en staan op al die taakbalken de iconen van de actieve en vastgepinde programma’s. Dat kan je aanpassen door met de rechtermuisknop een leeg gedeelte van de taakbalk te klikken en dan voor Eigenschappen te kiezen. Onderin het nu verschijnende vensters zie je de opties voor Meerdere vensters. Met de bovenste checkbox kan je aangeven of je wel of niet een taakbalk op alle monitoren wilt zien. Daar onder kan je aangeven of de pictogramma van actieve programma’s op alle schermen moeten worden getoond (standaard) of enkel op het scherm waarop het programma daadwerkelijk actief is.


Standaard toont Windows alle taakbalkknoppen op alle monitoren. Maar dat is naar wens uiteraard aan te passen.
 

Modern UI maar op één scherm

Overigens werkt niet nieuwe Modern UI omgeving van Windows 8 maar op één scherm. Het is niet mogelijk om de nieuwe wereld uit te trekken over meerdere monitoren of om op meerdere schermen verschillende full-screen applicaties tegelijkertijd zichtbaar te maken.

Je kan zelf kiezen op welk scherm je het startmenu en de fullscreen applicaties wilt zien. De makkelijkste manier is om wanneer je op het startscherm zit of een fullscreen applicatie actief hebt op de Windows-knop plus PageUp of PageDown te drukken op je toetsenbord. De Modern UI interface verspringt dan naar het vorige of volgende scherm.

Maximaal aantal schermen?

Windows heeft geen maximum aantal schermen die je kan aansluiten, maar hou er wel rekening mee dat veel oudere computers maximaal twee monitoren tegelijkertijd kunnen aansturen. Modernere PC’s en laptops kunnen vaak wel drie of meer schermen tegelijkertijd van beeld voorzien.

Tip: handig vensters op een ander scherm zetten

Ten slotte nog een handig tip voor wie met meerdere schermen werkt in Windows. Wanneer je een bepaald venster op de desktop graag op een andere scherm bekijkt kan je dat venster natuurlijk met de muis via de titelbalk verslepen naar een andere monitor. Het kan ook veel simpeler! Druk op je toetsenbord op Windows + Shift + ← of Windows + Shift + → en het actieve scherm verplaatst direct een scherm naar links of een scherm naar rechts!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business