Nieuws

Versleutel je DNS-verkeer

Versleutel je DNS-verkeer

Als je in je browser een adres invoert als www.zdnet.be, dan wordt dat verzoek eerst aan een DNS-server (Domain Name System) doorgegeven met de bedoeling dat in het juiste IP-adres om te zetten, zodat je browser met de gewenste webserver kan communiceren. Tenzij je een tool als DNSCrypt inzet, verloopt dit DNS-verkeer echter onversleuteld.

DNSCrypt, dat zowel voor Windows als voor Macintosch bestaat, zorgt er voor dat je DNS-vezoerken worden versleuteld. Dat hoort te voorkomen dat hackers je aanvragen kunnen analyseren of dat er een MITM-aanval (man in the middle) worden opgezet. Het systeem laat zich een beetje vergelijken met het omzetten van http-verkeer naar versleuteld https-verkeer – hoewel de achterliggende techniek natuurlijk totaal anders is. Houd er wel rekening mee dat je DNS-verzoeken voortaan naar de DNS-servers van OpenDNS worden gekanaliseerd (althans zolang DNSCrypt actief is).

[download_file]

Een gekeurd icoontje in het systeemvak van de Windows statusbalk geeft de status van je DNS-connectie aan: groen betekent in elk geval dat je ‘veilig’ – want versleuteld – communiceert.

Als je dat zo instelt, valt DNSCrypt automatisch terug naar een (onbeveiligde) verbinding met je vroegere DNS-servers – wellicht die van je provider. Dat kan nuttig zijn wanneer om een of andere reden de verbinding met de DNS-service van OpenDNS verbroken is, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat op een bpeaald moment je verbinding wellicht niet meer versleuteld verloopt.

De makers van DNSCrypt wijzen er nog op dat je bij problemen – bijvoorbeeld een nukkige firewall of speciale middleware die zich met de dns-aanvragen bemoeit – het DNSCrypt-verkeer altijd nog via TCP over poort 443 kunt laten lopen (zodat je firewall denkt dat het  om https-verkeer gaat). Dat vertraagt echter de DNS-communicatie. De makers wijzen er bovendien op dat DNSCrypt geenszins de DNSSEC-technologie vervangt; beide werken immers complementair.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business