Nieuws

Specificaties nieuwe Xbox gelekt

Alle details rond Project Durango zijn bekend, en er zitten enkele verrassingen tussen. Hij belooft krachtig te worden, maar of het genoeg is om de nieuwe PlayStation, Project Orbis, het vuur aan de schenen te leggen, valt te betwijfelen.

Ze hebben lang op zich laten wachten, maar niemand twijfelt er nog aan dat de next-gen consoles van Sony en Microsoft eind dit jaar op de markt verschijnen. De lekken stapelen zich op, maar nu heeft vgleaks.com de volledige hardware blootgelegd.

8-core AMD-processor
Het meest opvallende onderdeel is de 8-core processor van AMD aan 1,6 GHz. Zoals in elke console betreft het hier om een custom design, afgeleid van AMD’s toekomstige Jaguar CPU. Deze processors zijn gericht voor de budget laptop en tablet markt, waardoor we mogen rekenen op een energiezuinig design. Op AMD’s roadmap staat Jaguar als een quadcore processor, maar voor Microsoft’s nieuwe Xbox worden daar nog eens vier extra kernen aan toegevoegd. Belangrijk detail: elke kern heeft zijn eigen hardware thread, in tegenstelling tot AMD’s Piledriver.


De GPU is opnieuw een custom design chip met 12 shader cores die goed zijn voor 768 threads. De kernen staan geklokt op 800 Mhz en ondersteunen Direct3D 11.1. Er gaan geruchten rond dat het om een AMD Radeon GPU zou gaan, maar hierover zijn nog geen harde bewijzen. Om de GPU goed van geheugen te voorzien, staat 32 MB supersnel ESRAM rechtstreeks in verbinding. Dit is nodig om het tragere 8 GB DDR3 RAM te compenseren. Opvallend: zowel de ESRAM als DDR3 RAM zijn beiden verbonden met de North Bridge.

[related_article id=”161452″]

Andere details die we op het schema herkennen: 50 GB 6x blu-ray drive, onboard harde schijf, USB 3.0 en ook een HDMI ingang. Dit past perfect in het plan van Microsoft om de nieuwe Xbox centraal in de huiskamer te plaatsen. Zowel de HDMI in- als uitgang dragen versie 1.4a, klaar voor de nieuwe  4K Ultra HD-resolutie. De kans lijkt ons klein dat de games ook 4K-ondersteuning meekrijgen vanaf het begin, maar voor films is het een slimme zet.

Next-gen PlayStation
Rivaal Sony moet met zijn nieuwe PlayStation, Project Orbis, nog op de proppen komen, maar de eerste lekken doen toch vermoeden dat die krachtiger gaat worden dan de nieuwe Xbox. Ze delen vermoedelijk dezelfde CPU, maar de GPU telt 18 kernen en Sony maakt ook gebruik van het razendsnelle DDR5. Bovendien mikt Sony op een rasechte spelconsole, in tegenstelling tot Microsoft die meer een multimediaconsole voor ogen heeft.

We zullen nog even moeten wachten voordat alles officieel wordt aangekondigd, vermoedelijk op E3 begin juni, maar hiermee weten we al behoorlijk veel van Microsoft’s next-gen console. Als alles goed gaat, belooft het nog een boeiend eindejaar te worden in de gamewereld.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business