Recordaantal smartphones verkocht in 2012

In 2012 werden er een recordaantal smartphones verkocht in de wereld. Android kon het meeste marktaandeel bemachtigen maar het belang van iOS blijft aanzienlijk. De rest speelt amper mee.

Het afgelopen jaar zijn er meer smartphones dan ooit verkocht, al neemt de groei wel af. iOS en Android domineren de markt.

Voor het laatste kwartaal van 2012 draaide 92 procent van alle verkochte smartphones op iOS of Android. Dat becijferde Strategy Analytics.

152,1 miljoen verscheepte toestellen uit die laatste drie maanden draaien op Android, dat is bijna een verdubbeling van de 80,6 miljoen uit dezelfde periode in 2011 schat Strategy Analytics. Daarmee stijgt het marktaandeel van 51 naar 70 procent. Over het hele jaar werden er bijna een half miljard Androids verkocht.

“Android is op vlak van volume de onbetwiste leider van de smartphonemarkt op dit moment” zegt Neil Mawston, analist bij Strategy Analytics, in een verklaring. “De uitdaging voor Android in 2013 is om zijn leidersplaats te verdedigen. Niet enkel tegen Apple, maar ook tegen uitdagers als Microsoft, Blackberry, Firefox en Tizen.”

Apple kon het afgelopen kwartaal 47,8 miljoen smartphones slijten waarmee het een marktaandeel van 22 procent haalt. Dat zijn er meer dan de 37 miljoen smartphones in dezelfde periode in 2011, maar toen was dat aantal nog goed voor een marktaandeel van 24 procent.

700 miljoen smartphones in recordjaar 2012.
Afbeelding: Strategy Analytics

Alles bij elkaar werden er in de laatste drie maanden van vorig jaar 217 miljoen smartphones verkocht, een stijging van 38 procent tegenover het vierde kwartaal van 2011 toen er 157 miljoen toestellen werden verkocht.

Op jaarbasis werden er in 2012 700 miljoen smartphones verkocht. In 2011 waren er dat nog maar 490,5 miljoen.

Opmerkelijk is dat de groei van 43 procent op jaarbasis minder is dan de die tussen 2010 en 2011. Toen werden er 64 procent meer smartphones verkocht. Dat is mogelijk te wijten aan het feit dat de smartphonemarkt in Noord Amerika en West Europa zijn plafond bereikt.

Het analysebureau dat de cijfers berekende is van oordeel dat we vandaag met een duopolie zitten van Androidtoestellen voor de massa en premium toestellen van Apple. De vraag is of kleinere spelers als Microsoft (Windows Phone), RIM (Blackberry) of Firefox en Tizen in 2013 een groter deel van de koek kunnen veroveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business