Nieuws

Sony lanceert waterdichte Xperia Z in België

Sony lanceert met de Xperia Z een 5 inch smartphone die bijzonder lang moet meegaan en waterdicht is.

Het toestel is van alle markten thuis met sterke specificaties, goede connectiviteit en een zekere robuustheid die we te weinig terugvinden in het huidige smartphoneaanbod.

De specificaties
De Xperia Z heeft een Snapdragon S4 Pro, dat is een 1,5 GHz quadcore processor, en er is 2 GB RAM aanwezig. Het draait op Android 4.1 maar zal te upgraden zijn naar 4.2. Het toestel weegt 147 gram en is 7,9 millimeter dik. Standaard is er 16 gigabyte opslag, uitbreidbaar met een SD-kaart.

Met NFC, Bluetooth en DLNA-ondersteuning kan dit toestel verbinding maken met een brede waaier aan moderne geluidsinstallaties. Ook is er 4G, wat Sony voortaan in al zijn toptoestellen zal voorzien.

Achteraan toestel vinden we een 13 megapixel full HD camera met HDR functie en flits. In burstmodus neemt het toestel 10 foto’s per seconde aan 9 megapixel.

Ook voor het afspelen van multimedia mikt Sony op een goede ervaring. Het 5 inch HD-scherm heeft een pixeldichtheid van 443 PPI en het 5 inch hd-scherm gebruikt de Bravia Engine 2.

Water- en stofdicht
Waar deze telefoon zich onderscheidt van concurrenten als de Samsung SIII, iPhone 5 of de HTC One X is de waterdichtheid. Sony belooft dat de Xperia Z een robuustheid heeft van categorie IP 57. In gebruikerstermen wil dat zeggen dat de telefoon tot dertig minuten lang tot één meter diep in het water mag liggen.

Diepzeeduiken is geen optie, maar een vuile telefoon even onder water houden of hem op het strand in het water of zand laten vallen mag geen probleem zijn voor het toestel. Zo is de oplaadpoort afgesloten met een rubberen lip om inkomend vocht tegen te houden.

Sony wil het toestel niet profileren als een "bouwvakkerstoestel" of als zogenaamd rugged device. Maar het is wel een leuke extra dat je telefoon geen gevaar loopt in de buurt van de afwas of het strand. De dikte is vergelijkbaar of beter dan gelijkaardige toestellen. Enkel met het gewicht zit de Xperia Z wel boven zijn directe concurrenten.

Batterij
De Xperia Z heeft een batterij van 2330 mAh, maar tijdens zijn presentatie benadrukt Edouard Paul, Sony’s marketingmanager, dat de telefoon daarnaast ook een stamina-modus heeft. Hier verbruikt de telefoon standaard geen dataverkeer. Enkel gesprekken, sms en mms komen binnen.

Wel kan je in de instellingen je voorkeuren wijzigen door specifieke apps (zoals Whatsapp, Skype, Gmail) ook toe te laten. In optimale omstandigheden kan de telefoon zo tot vier keer langer meegaan. De Quick Charge functie moet er dan weer voor zorgen dat je telefoon in een half uur is opgeladen.

Prijs
De Xperia Z is vanaf begin maart te koop en is in België in het zwart of wit verkrijgbaar voor 649 euro, inclusief een smartdock draadloze oplader.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business