Nieuws

Kan een Apple-horloge je iPhone vervangen?

Apple werkt naar verluidt aan een computerhorloge. Kan zo'n iWatch je iPhone vervangen? En zit de wereld wel te wachten op een horloge van Apple?

Apple experimenteert met een computerhorloge dat draait op iOS, zo schreef de New York Times zondag. De Wall Street Journal sloot zich daar bij aan, en schreef dat het bedrijf de bouw van zo’n iWatch al besproken heeft met hun belangrijkste fabrikant Foxconn.

Vandaag meldt Bloomberg dat maar liefst honderd mensen meewerken aan het project, wat doet vermoeden dat het om meer dan alleen een experiment gaat. Het team zou bestaan uit managers, marketeers, en software- en hardwarebouwers die ook bij de iPhone en iPad betrokken waren.

De geruchten over een iWatch komen naar boven op een moment dat Apples aandelen een flinke slag krijgen op de beurs. Investeerders maken zich zorgen dat het bedrijf zijn limiet bereikt heeft en de voorsprong op de concurrentie maar moeilijk kan behouden.

[related_article id=”158256″]

Wearable computing

Er wordt momenteel volop geëxperimenteerd met “wearable computing”, computers die je als kledingstuk of accessoire kan dragen. Het meest bekende voorbeeld momenteel is Googles Project Glass, een bril met augmented reality. Maar er is ook de Pebble watch, die via bluetooth verbinding maakt met je iPhone of Androidtoestel.

Dat Apple er over denkt om een computerhorloge op de markt te zetten, lijkt dus helemaal niet zo’n gek idee. Apples succes is grotendeels te danken aan het lef om zich op een nieuwe markt te werpen, en deze volledig om te gooien. Meespelen op de markt van “wearable computing” zou dan ook een positief signaal geven aan investeerders.

Bovendien heeft Apple reeds het bewijs dat een iWatch zou aanslaan bij het publiek. Na de lancering van de zesde generatie iPod nano in september 2010 doken verschillende populaire systemen op om het vierkante gadget als een horloge te dragen, zoals de LYNK van Lunatik.

In september 2012 maakte Apple een einde aan die iPod-horloges door het ontwerp te veranderen naar een lange rechthoek, waardoor die ineens veel mindere makkelijk rond je pols te dragen was. Voor sommigen was dit al een indicatie dat Apple zelf over een computerhorloge nadenkt. 

Ecosysteem

Blijft natuurlijk de vraag wat zo’n iWatch precies zal kunnen bieden, en hoe het zijn plaats op de gadgetmarkt kan verantwoorden.

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de iWatch een iPhone of iPad zou kunnen vervangen. Er is nu eenmaal niet genoeg ruimte om al die functionaliteit in een toestel ter grootte van een horloge te proppen. Bovendien zijn er ook beperkingen in verband met batterijleven. Om maar te zwijgen over het prijskaartje dat zo’n toestel zou meekrijgen.

De kans is groter dat je de iWatch als een verlengde van je huidige iDevice moet beschouwen. Dat klinkt misschien minder spannend, maar zou toch een aantal interessante mogelijkheden met zich mee kunnen brengen.

Zo zou je kunnen zien wie er belt of welke apps om aandacht smeken, zonder je iPhone te moeten bovenhalen. Wil je weten hoe het is gesteld met de batterijduur van je iPad? Een blik op je pols volstaat.

Integratie met iCloud lijkt ook een logische keuze. Beeld je maar eens in hoe praktisch het zou zijn om diensten als iMessage, Find My iPhone of je agenda vanaf je horloge te raadplegen. Zeker als dat horloge ook nog eens Siri aan boord heeft.

Ten slotte zou de iWatch ook met je iMac of Macbook kunnen communiceren. Misschien zelfs om jezelf te identificeren via Near Field Communication, of gewoon al om updates en back-ups vanop afstand te controleren.

Voorlopig is het natuurlijk nog afwachten of Apple met een computerhorloge komt, en hoe dat er dan zou uitzien. Maar één ding is zeker: het zou een interessante aanvullig zijn om het huidige ecosysteem verder uit te bouwen, en de verschillende diensten met elkaar te integreren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business