Nieuws

PlayStation 4: alles wat we nu al weten

Sony heeft zonder de console te laten zien toch een goeie indruk nagelaten. De functies zien er handig uit, sociale netwerken staan centraal en dankzij de krachtige hardware geniet je van vele extra's. Afwachten of we de PS4 eind 2013 ook in Europa mogen verwelkomen.

De PlayStation 4 is een feit, en heel de wereld heeft het mogen zien afgelopen nacht. Althans, zien in de zin van veel praatjes en een heleboel gameplay beelden. De console zelf blijft voorlopig nog een geheim qua ontwerp, ongetwijfeld voer voor E3 in Los Angeles begin juni. We hebben het vandaag al gehad over de technische analyse van de PS4 hardware, maar wat weten we nog over de functies en de controller van de PS4?

Veelzijdige controller

De controller van de PS4 was al een week op voorhand gelekt, en die lek blijkt accuraat. Sony heeft het definitieve ontwerp laten zien en die wijkt licht af van de klassieke PS-controller. Volledig nieuw is het touchpad centraal vooraan de controller. Vergelijkbaar met het touchpad van de PS Vita achteraan valt nog af te wachten hoe nuttig dit is. Meer opvallend is het lampje vooraan. Dit lampje dient als kleurindicatie bij lokale multiplayer, maar herbergt ook een Move-achtige functie.

[related_article id=”160734″]


Sociale netwerken zijn overal rondom ons, en daarom heeft de PS4-controller een share-knop waarmee je met een klik videobeelden kan streamen naar YouTube, chatten met vrienden, enz. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken dat het uploaden van beelden je spel beïnvloedt. Sony heeft een aparte chip voorzien die al deze processen voor zijn rekening neemt. Zo kan het spel de processor en grafische chip steeds volledig belasten indien nodig.

Streaming games

Sony heeft Gaikai vorig jaar overgekocht, dus leek het iedereen logisch dat de PS4 iets met streaming gaming zou doen. Dat gebeurt ook, want in de toekomst kan je PlayStation 3-, 2- en 1-spellen rechtstreeks streamen naar je PS4. Helaas moet je wel je PS3-games fysiek opbergen als je een PS4 in huis haalt, want Sony biedt geen hardwarematige ondersteuning. Of we dan allemaal PS3-games opnieuw moeten aankopen online? Die vraag blijft voorlopig nog onbeantwoord.


Daarnaast biedt Sony met Gaikai de mogelijkheid om direct een PS4 game of demo te spelen, ongeacht hoever de download is gevorderd. Je hoeft dus niet meer te wachten tot een demo of game gedownload en geïnstalleerd is. Van zodra je op downloaden klikt, kan je direct aan de slag. De download en installatie gebeurt op de achtergrond, zonder dat je daar iets van merkt.

Altijd aan/uit

Omdat de PS4 8GB RAM tot zijn beschikking heeft, biedt Sony de mogelijkheid om de console op elk willekeurig moment in stand-by te zetten. De PS4 slaat al je gegevens lokaal in het RAM-geheugen, zodat je direct terug verder kan spelen van waar je bent gestopt. Nooit meer zoeken naar save points, en je start in een vingerknip direct waar je bent gebleven. Deze functie zit al lang in handheld consoles, maar voor de ‘grote’ consoles is deze functie uniek.

Sony plaatst de PS Vita trouwens opnieuw op de voorgrond in combinatie met de PS4. In de nabije toekomst zou je elke PS4-game moeten kunnen streamen naar de PS Vita. Deze belofte werd al eens gemaakt met de PS3, tevergeefs. Laat ons hopen dat Sony het deze keer wel bij het rechte eind heeft.

Kinect look-a-like

Een grote verrassing op de presentatie is toch wel de Kinect look-a-like die de controller van PlayStation Move-achtige functies voorziet. Er is bijzonder weinig geweten over de sensor, behalve enkele foto’s. Hij ziet er behoorlijk geblokt uit, misschien een indicatie naar het definitieve ontwerp van de console zelf?

Natuurlijk heeft een spelconsole games nodig, en die heeft Sony afgelopen nacht overvloedig getoond. De grafische capaciteit is indrukwekkend, op zijn zachtst gezegd. Bekijk hieronder de belangrijkste games die de grafische pracht mooi tonen.
 

Killzone Shadow FallDriveClubKnack


Deep Down

En verder?

We kennen een deel van de games, maar Sony laat niet het achterste van zijn tong zien. Ze houden nog genoeg vuurwerk over voor E3 in Los Angeles begin juni, maar de toon is gezet. De next-gen consoles komen eraan. Wanneer? Dat is de grote vraag. Sony bevestigt een lancering voor eind 2013, maar kan voorlopig volgens Eurogamer niet bevestigen of dat ook voor Europa geldt. Laat ons hopen dat Sony snel meer duidelijkheid geeft.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business