Europa onderzoekt Apples verkoopspraktijken

Europese regulatoren hebben een vragenlijst uitgestuurd naar mobiele operatoren om te polsen naar Apples verkoopspraktijken voor de iPhone.

De Europese commissie is naar verluidt een onderzoek gestart naar de verkoopspraktijken van Apple voor de iPhone. Die staan mogelijk een eerlijke concurrentie met andere telefoonfabrikanten in de weg.

Hoewel er nog geen officieel onderzoek is aangekondigd, kregen verschillende Europese mobiele operatoren vorige week een uitgebreide vragenlijst toegestuurd. Die probeert volgens de Financial Times te achterhalen of Apples distributievoorwaarden voorkomen dat concurrenten betere verkoopdeals kunnen afsluiten.

[related_article id=”158256″]

De interesse vanuit Europa zou er zijn gekomen nadat enkele mobiele operatoren anoniem klacht hadden ingediend tegen Apple.

“De Commissie heeft informatie die er op wijst dat Apple met de mobiele operatoren distributievoorwaarden heeft afgesloten, die potentieel kunnen leiden tot het uitsluiten van concurrerende smartphonefabrikanten op de markt,” staat in de vragenlijst te lezen.

Bronnen die op de hoogte zijn van Apples contracten zeggen dat het bedrijf erg strenge voorwaarden oplegt, zeker voor kleinere operatoren. Apple zou de operatoren quota opleggen voor het aantal iPhones die ze over een bepaalde periode moeten verkopen. Dat maakt het moeilijk voor andere telefoonfabrikanten om te concurreren.

Daarnaast wordt ook onderzocht of Apple moedwillig de toegang tot Europese 4G-netwerken voor de iPhone 5 ontzegt.

“Er zijn ook indicaties dat bepaalde technische functies uitgeschakeld zijn op bepaalde Apple-producten in bepaalde landen van de EU/EEA. Als dit wordt bevestigd, kan dat een inbreuk zijn op de antitrustwet,” klinkt het in de vragenlijst.

De operatoren krijgen tot 17 juni de tijd om op de negen pagina’s lange vragenlijst te antwoorden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business