Nieuws

Hands-on met de publieke testversie van Windows 8.1

Microsoft heeft de publieke testversie van de aankomende update Windows 8.1 vrijgegeven. We gingen ermee aan de slag en brengen de veranderingen in beeld.

Het is meer dan een servicepack. Windows 8.1 zit vol met belangrijke verbeteringen, klein en groot, die het besturingssysteem gebruiksvriendelijker maken. Ook de ingebakken apps werden onder handen genomen. Is het voldoende om de sceptici het zwijgen op te leggen?

We gaan aan de slag met de publieke testversie van Windows 8.1 en bekijken de veranderingen van dichterbij.

Het nieuwe startscherm

Op het eerste zicht lijkt het startscherm niet zo anders, maar als je het van dichterbij bekijkt, zie je meerdere veranderingen. Het meest opvallend zijn de nieuwe tegelgroottes. Er zijn nu in totaal vier formaten waar je uit kan kiezen.

[related_article id=”160534″]

Alle apps in één blik

Het applicatieoverzicht is maar een veeg van je verwijderd (of een klik op toestellen zonder aanraakscherm). Je kan de apps volgens vier kenmerken ordenen: naam, installatiedatum, meest gebruikt of categorie.

Tegels groeperen

In Windows 8 is het erg omslachtig om het startscherm te personaliseren. Windows 8.1 stroomlijnt dat proces en maakt het bijvoorbeeld eenvoudiger om meerdere tegels in één keer van groep te veranderen.

Meer aanpassen

In Windows 8.1 kan je een groep tegels selecteren en ze van grootte veranderen, verplaatsen, los- of vastmaken aan het startscherm of deïnstalleren met één klik. Je kan ook meteen groepen van naam veranderen.

Herwerkt Configuratiescherm

Een groot probleem van het ‘Metro’ Configuratiescherm is dat het erg onvolledig is. Je moet dus nog vaak terug naar de desktop om bepaalde taken uit te voeren. In Windows 8.1 werden de PC-Instellingen verder uitgebreid met honderden nieuwe opties, georganiseerd in negen categorieën.

SkyDrive ingebakken

Bij het instellen van een nieuwe gebruikersaccount krijg je de mogelijkheid om te verbinden met SkyDrive. Als je instemt, krijg deze nieuwe opties in je PC-Instellingen. Je hoeft niets meer te installeren, alles wordt automatisch gesynchroniseerd.

Terugkeer van de Start-knop

Hij is terug. Meer nog, er is zelfs geen mogelijkheid om hem weer te verbergen. Een enkele klik brengt je naar het startscherm. Met een rechterklik krijg je het power user-menu, van waaruit je het systeem nu ook kan afsluiten of herstarten.

Veranderingen in Verkenner

Als je je zorgen maakt dat de Bibliotheken zijn verdwenen, geen nood. Met een rechterklik roep je een menu op waar je de Bibliotheken weer kan herstellen.

Desktop-opties

Als je je Windows 8-pc zo veel mogelijk op Windows 7 wilt doen lijken, begin dan hier. Je kan de pc laten booten naar de desktop, meteen het applicatieopverzicht laten tonen wanneer je naar Start gaat en desktopapplicaties eerst rangschikken, zodat je niet wordt afgeleid door Windows 8-apps.

Overal zoeken

De combinatie Windows+S opent dit paneel aan de zijkant van het scherm. Anders dan in Windows 8, hoef je geen zoekdomein aan te geven. Je zoekopdracht geeft sowieso resultaten uit apps, instellingen en weblocaties.

Verbeteringen ‘snap’

Het nieuwe gedrag van ‘snapped’ apps zal vooral een welgekomen verbetering zijn voor mensen met een groot scherm. Op kleine schermen kan je twee apps naast elkaar zetten, op grote schermen kan je tot vier apps naast elkaar ‘snappen’.

Nieuw uiterlijk voor Windows Store

De vernieuwde Windows Store is haast onherkenbaar. In plaats van een horizontale lijst met categorieën, worden apps in de spotlight gezet en krijg je suggesties op basis van een intelligent back-endsysteem.

Apps mooier gepresenteerd

De presentatie van apps in de Windows Store werd ook onder handen genomen. Dat ziet er nu veel overzichtelijker uit dan de drukke versie van Windows 8.

Beoordelingen voor apps

Microsoft heeft eindelijk beseft dat beoordelingen en meningen van andere gebruikers aanzetten tot het downloaden van een app. De beoordelingen zijn nu prominent aanwezig in de Windows Store.

Lijstjes

Iedereen houdt van top 10-lijstjes. In de nieuwe Windows Store krijgen de top 10 van betaalde en gratis apps dan ook een opvallend plaatsje.

Lees het later

Windows 8.1 krijgt een nieuwe Leeslijst-app. Kom je een artikel tegen (op het internet of in een app) dat je wilt bijhouden om later te lezen, dan kan je het via de Share-charm in deze app bewaren.

Slim ‘snappen’

Het nieuwe ‘snap’-gedrag is vooral handig wanneer je een bijlage opent uit een e-mail. In plaats van uit de Mail-app te gaan, opent Windows 8.1 de nieuwe app naast het mailbericht.

Foto’s bewerken

De Foto-app in Windows 8 is een teleurstelling. In Windows 8.1 is er heel wat verbeterd, met onder meer tools om je foto’s licht te bewerken. Merk ook het controlewiel, dat in veel nieuwe apps terugkeert

 

Alarm

De nieuwe Alarm-app functioneert als alarmklok, stopwatch en timer. Opnieuw zien we hier het controlewiel toegepast.

Maten en gewichten

Wie graag in de keuken staat heeft met de nieuwe Bing Food & Drink-app een hele hoop recepten ter beschikking. Ik heb de app hier naast de Calculator gezet om makkelijk gebruik te kunnen maken van de conversiefunctie.

Vernieuwde Xbox Music

Als je de Xbox Music-app uit pure frustratie van Windows 8 hebt gegooid, ben je zeker niet de enige. Maar de volledig vernieuwde versie is wel de moeite waard om opnieuw te bekijken. Het is snel, gemakkelijk in gebruik en legt de nadruk op je muziekcollectie in plaats van de winkel.

Gezond en fit

De laatste toevoeging aan het Bing-pakket is Bing Health & Fitness. Deze app biedt tips voor wie graag wilt sporten of een gezonder dieet probeert te volgen.

Verander je pc in een mobiele hotspot

Het delen van je internetverbinding keert terug in Windows 8.1. Je kan je pc of tablet zo instellen dat andere toestellen van je breedbandverbinding gebruik kunnen maken in plaats van kostbare mobiele data te moeten opsouperen.

Biometrische verificatie

Inloggen met je vingerafdruk is al enkele jaren onderdeel van Windows. In Windows 8.1 zit de mogelijkheid standaard ingebakken en krijgt het een nieuw modern uiterlijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business