Nieuws

Snowden: ‘vermijd dat je data door UK moeten’

In een interview raadt klokkenluider Edward Snowden af om gegevens door het Verenigd Koninkrijk te sturen. "Zelfs foto's die Queen van zichzelf neemt worden onderschept"

In een interview van Amerikaans klokkenluider Edward Snowden met het Duitse actualiteitsmagazine De Spiegel, zijn een paar technische details ter sprake gekomen over de onderschepping van elektronische communicatie door geheime diensten.

Snowden weidt in het interview uit over het Britse TEMPORA-programma van de GCHQ, de inlichtingendienst Hoofdkwartier voor Regeringscommunicatie. Hoe hij aan de info komt, staat niet in het interview en waarom hij er als onderaannemer van de Amerikaanse veiligheidsdienst toegang tot had, is al evenmin duidelijk. We moeten zijn woorden dus met de nodige omzichtigheid interpreteren.

[related_article id=”161920″]

“TEMPORA is de eerste poging van de signals intelligence-gemeenschap (deel van de staatsveiligheid dat zich bezighoudt met onderscheppen van signalen) om een volledige internetbuffer te maken die geen rekening houdt met het soort content en die slechts heel zijdelings rekening houdt met het verdrag van de rechten van de mens. Het zuigt alles op in een rollende buffer waardoor retroactief onderzoek mogelijk is zonder een bit te hoeven missen. Nu houdt het drie dagen internetverkeer bij, maar dat wordt nog verbeterd.

“Drie dagen lijkt misschien niet veel, maar hou er rekening mee dat het niet om metadata gaat. Dit systeem mist niets en verwerkt de integraliteit van het netwerk. Als je een enkel ICMP-pakket (Internet Control Message Protocol) verstuurt en het wordt door het VK gerouteerd, dan hebben we dat. Als je iets downloadt en het CDN (Content Delivery Network) wordt geserved van uit het VK, dan hebben we dat. Als de medische gegevens van je zieke dochter in een Londens callcenter verwerkt worden… je snapt het wel”, aldus Snowden.

Op de vraag of er iets aan te doen is, antwoordt Snowden dat het verstandiger is van netwerkverkeer langs het VK te sturen. “Hun glasvezelverbindingen zijn radioactief. Zelfs de Queen haar selfies (gsm-foto’s van zichzelf) die ze naar haar zwembadmeester stuurt, worden bewaard.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business