Nieuws

Baas Valve hint op komst Linux-gameconsole

Gabe Newell, baas van gamingbedrijf Valve zegt dat gesloten gameplatformen een relikwie zijn. De toekomst is openbron en heet Linux. Hij hintte zelfs op een aankondiging van een gameconsole volgende week.

Proprietaire besturingssystemen werken niet meer voor games, zegt Gabe Newell, baas van gamingspecialist Valve. De regels van de gamingindustrie zijn veranderd. “Games worden de knooppunten in een gelinkte economie waar de meerderheid van de digitale goederen en diensten van gebruikers komen en niet van bedrijven.”

Volgens Newell heeft de gemeenschap achter de game Team Fortress al tien keer zo veel content in de game gepompt dan de ontwikkelaars ervan binnen Valve. Volgens Newell kan de content van de ontwikkelaars nooit die van de gemeenschap kloppen en bedrijven zien steeds meer in dat het de gamers zijn die de orde van de dag uitmaken, niet de ontwikkelaars.

[related_article id=”160734″]

Newell ziet het de verkeerde kant opgaan met pc-platformen en hij lijkt vooral uit te halen naar de gecontroleerde omgevingen zoals appwinkels. “Hoe kan ik het beleefd zeggen… volgens ons is er een verkeerd gedacht. Platforms worden steeds meer gecontroleerd, de ontwikkelaars worden gecontroleerd, de content wordt gecontroleerd en nu ook staat de prijs onder controle.”

Die beslissing om steeds meer controle te verwerven over de pc, leidt volgens Newell tot het afbrokkelen van de pc-verkoop. Dat terwijl de gameverkoop stijgt. Zijn eigen Valve is 76 procent in gebruik gegroeid tegenover vorig jaar.

Nieuwe gaminghardware voor Linux

Gabe Newell hekelt de belemmeringen van een gesloten platform: “het duurde zes maanden om één update door de Apple Store te krijgen. De teerlingen liggen slecht voor gesloten systemen in de gamingindustrie.”

Valve heeft nu al 198 games die draaien op Linux. De technische problemen om games te draaien op een Linuxmachine zijn in de tussentijd al wel weggewerkt.

De volgende stap die Newell wil nemen is van een toestel te maken dat in de huiskamer kan staan, draaiend op Linux. Dit toestel moet een gamecomputer zijn die de kloof tussen de desktop-pc en de tv moet overspannen. Newell hintte zelfs op een lancering van een gameconsole volgende week, de Steam box: “volgende week gaan de meer informatie uitbrengen over hoe we daar kunnen geraken en wat de hardwaremogelijkheden zijn om Linux in de huiskamer te brengen.”

Alleen gaan veel gebruikers niet weten dat ze Linux gebruiken. Net zoals de meerderheid van de Androidgebruikers nog nooit van Linux gehoord heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business