Nieuws

Wat het Apple kost om de iPad Air te maken

De iPad Air kost Apple minder om te bouwen dan het vorige model, omdat de tablet enkele onderdelen van de iPhone 5s en 5c gebruikt.

Hoewel het dunnere scherm in de iPad Air de productiekosten heeft opgedreven, is Apple erin geslaagd om elders te besparen, waardoor de tablet toch goedkoper is om te bouwen dan zijn voorganger.

Volgens berekeningen van analysebureau IHS kost de 16 GB iPad Air met mobiele data ongeveer 304 dollar aan onderdelen alleen. Dat is zes procent goedkoper dan het prijskaartje van 325 dollar voor de derde generatie iPad. Voeg daar nog eens 6 dollar aan toe voor de assemblage en je komt uit op 310 dollar. IHS schat de prijs voor het model met enkel wifi op 274 dollar.

[related_article id=”158256″]

De berekeningen van IHS houden verder wel geen rekening met andere kosten zoals software, licenties of royalty"s. Het totale prijskaartje zal dus uiteindelijk iets hoger uitkomen voor Apple, maar blijft lager dan voorheen. “Terwijl de iPad slanker wordt, wordt de winstmarge aangedikt,” zegt Andrew Rassweiler van IHS in een verklaring.

Apple kan de iPad slanker maken omdat het onder meer een dunner scherm gebruikt. Het scherm van de Air is 1,8 millimeter dik en maakt gebruik van een polymeren filmsensor voor de aanraakmodule, in plaats van een dikkere (maar goedkopere) glazen sensor. Het scherm van de Air kost daarom 90 dollar in plaats van 87 dollar zoals voorheen. De aanraakmodule kost nu 43 dollar, ten opzichte van 37,50 dollar bij de derde generatie iPad.

Apple probeert de hogere productiekosten van het dunnere scherm op twee vlakken te compenseren. Enerzijds maakt het gebruik van de prijsverlaging van enkele andere onderdelen en anderzijds gebruikt het veel onderdelen die ook in de iPhone 5s en 5c aanwezig zijn.

De iPad Air draait op dezelfde 64-bit A7-processor die we ook terugvinden in de iPhone 5s en gebruikt ook hetzelfde werkgeheugen als in de 5s om die processor te ondersteunen. Volgens IHS neemt de winstgevendheid dramatisch toe naargelang de opslagruimte toeneemt. Het 32 GB-model kost Apple maar 8,40 dollar meer in productie, maar heeft een verkoopprijs die 100 dollar hoger ligt.

IHS merkt ook op dat Apple de batterijcapaciteit van de iPad Air met 23 procent heeft verlaagd. Die bedraagt nu 32,9Wh in plaats van 42,5Wh. De verlaging wordt dan weer gecompenseerd door het lager aantal leds dat wordt gebruikt om het lcd-scherm te verlichten. Dat aantal is gezakt van 84 naar 36 leds.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business