Nieuws

Microsoft wil af van drie verschillende Windows-versies

Microsoft is niet van plan om drie verschillende versies van Windows te blijven aanbieden en wil dat aantal graag naar beneden halen.

Microsoft heeft momenteel drie verschillende versies van Windows voor mobiele toestellen in zijn portfolio, maar het bedrijf wil dat aantal naar beneden halen. Dat heeft Julie Larson-Green, verantwoordelijk voor Devices and Studios bij Microsoft, bevestigd in een interview vorige week.

Vandaag biedt Microsoft het gewone Windows aan voor pc’s en tablets met Intel-processor, maar daarnaast is er Windows RT voor pc’s en tablets met een ARM-processor. Ten slotte is er ook nog Windows Phone voor smartphones.

[related_article id=”161452″]

“We gaan geen drie versies behouden”, zei Larson-Green in een interview tijdens de UBS Global Technology Conference in Sausalito, Californië vorige week. “We geloven in een meer mobiel besturingssysteem dat geen risico’s voor batterijleven of veiligheid met zich meebrengt, maar daardoor wel aan flexibiliteit moet inboeten. We geloven in die visie en dat is de richting die we zullen uitgaan.”

Windows RT was volgens Larson-Green een eerste stap in die richting van een meer gesloten systeem, vergelijkbaar met iOS op de iPad. Net als iOS is Windows RT minder flexibel, maar het is daardoor volgens Larson-Green ook meer gestroomlijnd en eenvoudiger in gebruik.

“Ik denk dat we niet voldoende onderscheid hebben gemaakt tussen de Surface RT en Surface Pro. Ze zien er gelijkaardig uit en zijn gelijkaardig in gebruik, maar RT kan niet alles wat je van Windows zou verwachten”, aldus Larson-Green. “We hadden het niet Windows moeten noemen. Hoe hadden we het meer verschillend kunnen maken? Ik denk dat je in de toekomst zal zien dat we meer onderscheid zullen maken.”

Microsoft lijkt erover te denken om een soort hybride besturingssysteem te maken dat Windows RT en Windows Phone dichter naar elkaar toe brengt. Volgens één van mijn bronnen is het waarschijnlijker dat Microsoft hiervoor de kern van Windows Phone zal gebruiken als startpunt, in plaats van Windows RT. Als Microsoft dit pad volgt, zullen we binnen een jaar misschien al een reductie van drie naar twee versies zien: een volledige Windows en een hybride variant voor ARM-toestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business