Nieuws

Java, Adobe Reader en Flash meest getroffen door malware

Onderzoek van AV-Test toont aan dat Adobe Reader, Flash en Java samen verantwoordelijk zijn voor 66 procent van alle misbruikte kwetsbaarheden in Windows-systemen.

Java, Adobe Reader en Flash zijn samen verantwoordelijk voor 66 procent van alle kwetsbaarheden die door malware op Windows misbruikt worden.

Rangschikking van de meest onveilige software volgens de hoeveelheid gekende malware die kwetsbaarheden in de software misbruikt.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van AV-Test, een onafhankelijk bureau dat onderzoek doet naar IT-veiligheid. De gegevens voor deze studie werden over een lange periode verzameld, tussen 2000 en 2013.

[related_article id=”161920″]

Door de lange tijdsperiode die het onderzoek beslaat, zijn de resultaten wel meer van historische dan praktische waarde. Tijdens de afgelopen vijf tot tien jaar hebben de softwarefabrikanten hun ontwikkelingsprocessen immers sterk verbeterd, waardoor het aantal kwetsbaarheden is gedaald. De huidige versies van Windows en andere software van Microsoft en Adobe zijn vandaag veel veiliger dan in 2000, of zelfs in 2008.

 De top tien van de meest door malware getroffen bestandstypes.

Hetzelfde is echter niet helemaal waar voor Java. Java staat bovenaan de lijst van meest onveilige software, net omdat veel mensen nog altijd een verouderde versie van Java op hun computer geïnstalleerd hebben staan. Het onderzoek van AV-Test benadrukt dan ook nog eens hoe belangrijk het is voor de veiligheid van je systeem om al je software up-to-date te houden.

Een andere methode om de impact van misbruikte softwarelekken in te perken, is om als een standaard gebruiker op je pc te werken, in plaats van als Administrator. Dat was niet zo evident in Windows XP, maar is in huidige Windows-versies veel praktischer geworden. Om de risico’s van Adobe Reader te verminderen, is de oplossing zelfs nog eenvoudiger: je kan gewoon een andere PDF-lezer gebruiken. Voor Flash en Java zijn er helaas nog geen werkbare alternatieven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business