Nieuws

Audi gaat Android-auto ontwikkelen

Om meer mogelijkheden te creëren voor zijn infotainmentsysteem, wil de Duitse autofabrikant Audi graag overstappen op Android.

De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas staat elk jaar garant voor vele interessante aankondigingen. Op de volgende editie, van 7 tot en met 10 januari, komt er eentje van autofabrikant Audi, dat met Google gaat samenwerken om Android te gebruiken voor het infotainmentsysteem in auto"s.

In voorgaande jaren gebruikte Audi de CES om high-tech ontwikkelingen te tonen. In een eerder stadium gaf de Duitse fabrikant aan dit jaar de Laserlight Conceptauto te onthullen. De Android-melding gaat overigens waarschijnlijk niet gepaard met een live demonstratie.

[related_article id=”158901″]

Google
Audi"s huidige samenwerking met Google integreert de beelden van Google Earth en Street View met het navigatiesysteem van de auto. En hoewel de huidige infotainmentsoftware zeer goed ontwikkeld is, komt het bedrijf toch wat tekort op het gebied van het installeren van apps. Het toepassen van Android zou dit een stuk makkelijker maken.

De aangepaste versie van Android zal weinig overeenkomsten vertonen met wat je op telefoons en tablets aantreft. Dit omdat Audi graag strak de controle houdt over welke apps zijn toegestaan, om aansprakelijkheid te voorkomen. Daarnaast heeft het te maken met een stukje kwaliteitsgarantie.

Interface
De kans is overigens aanwezig dat de interface voor de klant helemaal niet verandert. Het bedrijf heeft veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van de multimediacontroller en het bijbehorende touchpad. Een touchscreen past niet in het huidige ontwerp van Audi.

Deze ontwikkeling heeft verder geen invloed op het handsfree bellen met het systeem, ongeacht welk merk telefoon de bestuurder heeft. Audi wil hierin namelijk onpartijdig blijven.

San Francisco
Het grootste deel van de ontwikkeling van het infotainmentsysteem vindt plaats bij Volkswagen Electronics Research Laboratory in San Francisco, waar ook Google een kantoor heeft. Dit komt ten goede aan de samenwerking.

Momenteel beschikken auto"s van Audi over een mobiele dataconnectie, die wordt gebruikt om de beelden van Google Earth en andere informatiebronnen door te sturen. Tijdens de Los Angeles Auto Show kondigde het bedrijf aan dat in het nieuwe A3-model een 4G-verbinding komt.

Verwachting
De verwachting is dat het minimaal een jaar duurt voordat de eerste Android-auto"s van Audi verkrijgbaar zijn. De A3, de grootste lancering dit jaar, werkt op reeds ontwikkelde en geteste software. De A4 is wel aan een update toe, maar de kans is groot dat de ontwikkelingen voor dit model ook al een aardig eindje op weg zijn.

Dan blijven de grotere modellen – A6, A7 en A8 – over. Die zijn zeer geschikt voor een uitgebreide infotainment-update in 2015.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business