Nieuws

Wordt 2014 het jaar van de Android-desktop?

Zolang een computer over een browser beschikt, is dat meer dan genoeg voor een groot deel van de gebruikers. Met een paar apps erbij neemt dit aantal alleen maar toe. Is het echter voldoende om van de Android-desktop een succes te maken?

Laten we eerlijk zijn: het jaar van de Linux-desktop gaat nooit gebeuren. Hoewel Linux-liefhebbers nog altijd even enthousiast zijn over het platform, is Tux de pinguïn nooit doorgedrongen op kantoor en thuis.

Dat betekent echter niet dat Linux geen indirecte invloed heeft op de desktopcomputer. Dat gaat wellicht gebeuren dankzij het mobiele besturingssysteem Android.

Vele successen
Android, een platform gebouwd op een Linux-kern, is ontworpen voor aanraakschermen op smartphones. Het systeem heeft door de jaren heen veel successen gekend en duikt tegenwoordig ook op in tablets, televisies, auto"s en andere apparaten.

[related_article id=”158662″]

Het is een ideaal systeem voor meerdere doeleinden en kan volledig naar wens aangepast worden, voor een grote variatie apparaten. Android is niet gratis, maar wel een goedkope optie voor bedrijven die een besturingssysteem nodig hebben voor de producten die zij maken.

En als Android zo goed werkt op smartphones en tablets, waarom zou je het dan niet gebruiken als besturingssysteem voor een computer?

All-in-one
Afgelopen weekend introduceerde Lenovo een Android-gedreven all-in-one multimediadesktopcomputer. Het idee erachter is dat een dergelijk systeem kan wat de meeste mensen willen van een pc: surfen op internet, apps installeren, verbinden met social media en multimedia afspelen.

Programma"s als Office en Crysis draaien niet, maar daar geeft de gemiddelde gebruiker niks om. Zolang het systeem een browser heeft is het merendeel van de consumenten dik tevreden. Voeg daar een paar populaire apps aan toe en het aantal tevreden gebruikers stijgt aanzienlijk.

Ik durf te beweren dat het gegeven dat bedrijven als Lenovo hun oog hebben laten vallen op Android veel te maken heeft met het succes van de Chromebooks, die draaien op Google OS. Dat besturingssysteem toont veel overeenkomsten met Android, met het grote verschil dat laatstgenoemde veel meer vrijheid geeft voor fabrikanten om het naar eigen wens in te richten.

Goedkope producten
Maar wordt 2014 het jaar van de Android-desktop? Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik het niet zeker weet. Goedkope tablets en netbooks hebben bewezen dat er een markt is voor goedkope producten. Maar omdat steeds meer mensen het idee van een computer in de huiskamer achter zich laten, vrees ik dat zelfs de interesse in goedkope systemen is afgenomen.

Een ander probleem is dat duidelijk gecommuniceerd moet worden naar zowel consumenten als verkopers dat Android-desktops niet in staan zijn om Windows-applicaties te draaien. Wanneer dat niet (goed) gebeurt, resulteert dit in een hoog aantal teruggebrachte systemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business