Nieuws

Ubuntu Touch strikt zijn eerste smartphonemakers

Androidrivaal Ubuntu Touch zal te vinden zijn op het midden- en hoogsegment smartphones van BQ en Meizu. Dit zijn de allereerste telefoonproducenten die zich willen toeleggen op het nieuwe OS.

Androidrivaal Ubuntu Touch zet weer een stapje naar zijn realisering: de eerste smartphonefabrikanten hebben officieel toegezegd om Ubuntu-aangedreven toestellen te maken. Al eerder werd bekendgemaakt dat het nieuwe OS een hardwarepartner gevonden had, maar toen werden er nog geen namen genoemd.

Die krijgen we nu dus wel, en meteen in duovorm. De eerste producenten van mobiele toestellen die Ubuntu Touch kon strikken zijn het Spaanse BQ en het Chinese Meizu, die allebei zeggen het OS te willen gebruiken voor “mid- to high-end” toestellen. Die zouden nog dit jaar in de rekken moeten liggen.

[related_article id=”161563″]

Ubuntu heeft wereldwijd nog geen carriers kunnen overtuigen, en dus zullen de toestellen waarschijnlijk te krijgen zijn via de websites van BQ, Meizu en Ubuntu zelf.

Canonical, het Britse bedrijf achter het Ubuntu OS voor pc’s, kondigde woensdag deze samenwerkingsakkoorden aan, een paar dagen voor het invloedrijke Mobile World Congress van komend weekend. Wij vonden Ubuntu Touch één van de interessantse dingen die we op het MWC van vorig jaar zagen, en we zijn dus blij met deze ontwikkelingen voor het nieuwe OS.

 

Jammer genoeg zijn er voorlopig nog geen toestellen om eens mee te experimenteren. Naast de Google Nexus-telefoons en tablets die Ubuntu vorig jaar gebruikte voor de demonstraties op het MWC, is Canonicals mislukte poging om zijn eigen Ubuntu Edge-smartphone te lanceren via crowdfunding het dichtste dat we al gekomen zijn bij een echte Ubuntu-powered smartphone.

Het doel van 32 miljoen dollar dat nodig was om de Edge te lanceren was dan wel een beetje overambitieus om binnen te halen via crowdfunding, maar toch waren heel wat mensen geïnteresseerd: na het verlopen van de einddatum van de crowdfundingcampagne stond de toezeggingenteller op niet minder dan 12,8 miljoen dollar.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken als de namen BQ en Meizu je helemaal niets zeggen: Canonical liet al weten dat ook dat deel is van zijn masterplan. Oprichter Mark Shuttleworth laat weten dat ze deze samenwerkingen zien als “guerillataktiek”, omdat ze weliswaar blij zouden zijn met grotere spelers, maar ook graag partners hebben voor wie ze een belangrijk deel van het verhaal kunnen uitmaken, en niet alleen maar een extraatje zijn naast de bekendere merken.

Shuttleworth omschreef Meizu ook als een bedrijf dat grenzen en ongesproken regels durft overschrijden. Meizu verkoopt nu voornamelijk toestellen in China en Hong Kong, maar heeft plannen om uit te breiden: hun Ubuntu-toestellen zouden dan ook beschikbaar moeten zijn in China én internationaal, zodat ze zich bij de Meizu MX3 en de bijhorende – sterk aangepaste – versie van Android kunnen voegen in de VS. Over beschikbaarheid in Europa wordt voorlopig nog niet gesproken. De MX-lijn is trouwens Meizu’s enige telefoon, net zoals de iPhone dat bij Apple is.

BQ, dat ook ebook-readers en Android-telefoons en -tablets maakt, is de tweedegrootste producent van unlocked smartphones in Spanje. Canonical vestigt ook graag de aandacht op BQ’s ervaring met dual sim-toestellen.

De ter ziele gegane Ubuntu Edge.

Hopelijk kan Ubuntu in de toekomst nog meer producenten en netwerken overtuigen. Verschillende geïnteresseerde partijen hebben zich al verenigd in het Ubuntu Carrier Advisory Group, dat al zestien leden telt, waaronder T-Mobile en Verizon in de VS, EE, Three en Vodafone in het VK, Deutsche Telekom in Duitsland, Telstra in Australië, en Unicom in China.

Zowel netwerken als fabrikanten beginnen toenadering te zoeken tot de jongere operating systems, zoals Ubuntu, in een poging om onafhankelijker te worden van Googles Android. Want hoewel er massa’s Android-toestellen verkocht worden, gaat er van elke verkoop van zo’n toestel en van elke bijhorende app geld naar Google. Daarenboven willen netwerken ook klanten in opkomende markten en landen aanzetten om data-abonnementen af te sluiten, waardoor ze nood hebben aan goedkopere smartphones. Niet zo vreemd dus dat carriers en smartphoneproducenten een concurrerend OS als Ubuntu Touch overwegen.

Ubuntu is trouwens niet het enige jonge OS dat zo zijn plaats probeert te veroveren. Ook Firefox OS begint uit te breiden, met toestellen als de ZTE Open, LG Fireweb, en Alcatel One Touch Fire die worden aangeboden op onder andere Telefonica en Deutsche Telecom – en er komen er steeds meer bij. Ook Samsung is ondertussen al een hele tijd aan het sleutelen aan Tizen, hun eigen besturingssysteem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business