Nieuws

iPad domineert Europese tabletmarkt

De tabletmarkt blijft groeien in 2014. Het goede nieuws voor de pc is dat de verkoop weer stabiliseert. Smartphones blijven de populairste digitale apparaten.

Afgelopen jaar zijn er in West-Europa maar liefst 45 miljoen tablets verkocht. Dit is een verhoging van 51,4 procent ten opzichte van 2012. Apple blijft op de eerste positie staan. Dit blijkt uit onderzoek.

De kans is groot dat de groei gaat afnemen, maar volgens analysegroep IDC blijven tablets en vooral ook twee-in-éénapparaten erg in trek met een minimale groei van 18 procent komend jaar.

[related_article id=”158256″]

Top drie
Apples iPad nam met 15 miljoen tablets in West-Europa bijna een derde van de verkoop voor zijn rekening in 2013. Samsung is een goede tweede met 10,2 miljoen. Asus completeert de top drie met zowel zijn eigen productlijn als de Nexus 7, dat het produceert voor Google.

In het laatste kwartaal van 2013 zijn bijna zeventig miljoen pc"s, tablets en smartphones verscheept in Europa, met een totaal van 230 miljoen digitale apparaten over het hele jaar gezien. Dat is een toename van 9,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. IDC vermoedt dat de markt in 2014 met vijf procent groeit, met name door de grote vraag naar tablets.

Grenzen vervagen
“De versnelde acceptatie van tablets heeft een grote invloed op de manier waarop consumenten en ondernemingen omgaan met hun computers. De grenzen tussen privé en zakelijk vervagen”, stelt Chrystelle Labesque van IDC.

Meer tablets op de markt betekent minder verkochte pc"s. De consumentenmarkt nam het laatste kwartaal af met 2,4 procent, ondanks dat het commerciële segment met 3,5 procent groeide vanwege vernieuwende projecten in het zakenleven.

Inkrimpen
IDC denkt dat de pc-markt dit jaar een kleinere inkrimping kent bij de consumenten en zelfs gelijk blijft in de ondernemingswereld. Daarbij wordt de verkoop vooral gedreven door vervanging en vernieuwing.

HP blijft solide aan kop van de Europese markt, terwijl Lenovo de snelste – en enige – groei ervaart in 2013. Daarmee verstevigt het bedrijf zijn tweede plaats in de hiërarchie.

Smartphones
Niet geheel onverwacht blijven smartphones als zoete broodjes over de toonbank vliegen. Alleen al in het vierde kwartaal van 2013 zijn er 38 miljoen toestellen verkocht, waardoor de totale groei voor dat jaar op 10,4 procent komt. IDC verwacht voor 2014 een kleine toename, van om en nabij 4 procent.

Samsung blijft aan kop van de West-Europese smartphonemarkt, gevolgd door Apple en Sony. Het marktaandeel van de gecombineerde top drie is meer dan 70 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business