Nieuws

In beeld: Ubuntu 14.04 LTS ‘Trusty Tahr’ Beta 1

Ubuntu 14.04 LTS zou de eerste geconvergeerde release worden voor desktops, tablets en smartphones. Het ziet er naar uit dat het een typische Long Term Support release wordt, met meer de nadruk op solide en stabiel dan op radicale vernieuwingen.

Het wordt stilaan een vertrouwd stramien voor Ubuntu. In oktober 2011 kondigde Mark Shuttleworth de ambitieuze doelstellingen aan voor Ubuntu 14.04 Trusty Tahr en latere aankondigingen hadden het over een volledig geconvergeerde code, eenzelfde UI voor verschillende platformen en de mogelijkheid om dezelfde apps op die platformen te draaien.

Nu de release er stilaan aankomt, lijkt een en ander echter weer flink teruggeschroefd te zijn, wat misschien niet eens zo verbazingwekkend is voor een LTS. De nadruk ligt nu op betrouwbaarheid, terwijl het bedrijf parallel daaraan zijn doelstellingen voor de mobiele markt nastreeft. Volgens Shuttleworth mogen we complete desktop-tablet-smartphone-convergentie verwachten ten vroegste in Ubuntu 15.04 verwachten, misschien zelfs later.

De destkop in Ubuntu 14.04 is, in zijn eerste beta-vorm toch, zo goed als niets veranderd ten opzichte van 13.10. Een detail dat verschilt, is extra indicator voor de netwerkstatus bovenaan: de netwerkindicator verandert naar pijltjes wanneer een draadloze verbinding wordt gebruikt.

14.04 LTS zal tenminste geüpdatete GNOME-componenten hebben, nu Canonical aankondigde dat het OS zal verschijnen met GNOME 3.10-packages. De eerste beta heeft de verbeterde Nautilus-gebaseerde file manager, die nu gewoon ‘files’ heet. En, zoals elke full step release, komt Ubuntu 14.04 met een nieuwe Linux kernel-revisie, 3.13 in dit geval, en alle verbeteringen die daar uit voortvloeien.

Zowel Mir als Unity 8 (voorheen gekend als Unity Next) zijn noodzakelijk voor convergentie en om aanraak-apps te draaien op de desktop. Toen Canonical’s plan voor convergentie voor het eerst werd aangekondigd, wou het bedrijf voor 14.04 de Mir display server gebruiken en de Unity 8 shell. Nu dat die plannen in de koelkast zijn beland en daar niet zullen uitkomen voor 15.04, houdt 14.04 het voorlopig op X Window en Unity 7.

Ubuntu 13.10 bevatte al een ruwe preview van Unity 8. Ook in 14.04 LTS zal dat het geval zijn. Wie deze wil installeren in de beta moet ‘Pre-released Updates (Trusty proposed)’ aanvinken in de Software & Updates-dialoog.

Tekstgebaseerd filteren

De Unity launcher werkt goed genoeg om wat beperkt te switchen tussen enkele programma’s, maar wie veel applicaties wil vastpinnen op de launcher en wil multi-tasken tussen apps met verschillende vensters, doet er toch goed aan om de alt-tab-manier en de spread displays te gebruiken. Ubuntu 14.04 voegt daar ook tekstgebaseerde filtering aan toe, wat in de praktijk trouwens ook al in de Compiz compositing manager beschikbaar was.

Zodra alle vensters van één applicatie open staan op de desktop (Superkey + W) kan je in het tekstveld beginnen zoeken op complete of gedeeltelijk ingetypte woorden.

Menu’s waar je ze wil

Met de introductie van Unity in 11.04 (en daarvoor al in Ubuntu for netbook 10.10), bepaalde Shuttleworth dat applicatiemenu’s in de bovenste menubar van de desktop moesten verschijnen en niet bovenaan elk venster van de applicatie zelf. In 14.04 kan je als gebruiker eindelijk zelf bepalen hoe het nu moet, via de Settings/Appearance-instellingen. Je kan het applicatiemenu ofwel ‘In top bar’ ofwel ‘In Window Title Bars’ zetten, hoewel dit alleen maar opduikt als je er met de muis gaat op staan.

En wat volgt?

Onze testinstallatie van Trusty Tahr op een Dell XPS M1210 laat een hardnekkig probleem zien met de initialisatie van het toetsenbord en touchpad.  Nadat we booten doet het toetsenbord en het touchpad vaak niks. Hoewel dit probleem misschien enkel opduikt bij bepaalde hardware, zouden we toch graag een oplossing hiervoor zien vooraleer de finale versie opduikt.

De laatste beta is voorzien voor 27 maart, als daar nog belangrijke zaken wijzigen, zullen we dat melden. Er komt ook een uitgebreide test van de finale release die voorzien is voor 17 april.

Het officiële releaseschema van Trusty Tahr vind je op de Ubuntu-website, daar kan je ook de dailies van het OS downloaden. De huidige images passen niet op een cd. Let wel: Trusty Tahr is nog in volle ontwikkeling. In productieomgevingen of voor kritieke toepassingen installeer het je OS dus maar beter niet.

Om de beta te updaten, druk je Alt+F2 om een run command line te openen en tik je update-manager –d, of je opent een terminal en tikt hetzelfde commando (terminal of command line niet sluiten tot de update helemaal klaar is). 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business