Nieuws

Zoek de snelste DNS-server op

Een DNS-server zet elk webadres dat je in je browser intikt om in het bijhorende IP-adres. Dat is nodig om de site te kunnen vinden. De snelheid waarmee zo'n DNS-server werkt, kan ook een impact op je surfsnelheid hebben. Namebench onderzoekt wat voor jou de snelste DNS-server is.

Veel gebruikers beseffen het niet goed, maar telkens als je een webadres in de adresbalk van je browser intikt, zoals www.zdnet.be, moet een server het bijhorende IP-adres opzoeken zodat je browser de juiste website kan vinden.

Dat is precies de taak van een DNS-server (Domain Name System). Je internetprovider voorziet in zo’n service, maar er zijn er nog andere die publiek toegankelijk zijn. Het programma Namebench gaat na welke van de DNS-servers het snelst reageren op verzoeken van jouw browser.

[download_file]

Instellen
Namebench, dat zowel voor Windows als Mac OS beschikbaar is, vergt geen installatie. Het is de bedoeling dat je, zodra het programma is opgestart, aangeeft welke DNS-servers de tool moet interpelleren. Namebench heeft alvast je huidige DNS-server of -servers gedetecteerd. Maar als je dat zo instelt neemt hij er ook bekende publieke DNS-servers – zoals die van Google, OpenDNS en UltraDNS – en enkele grotere regionale servers bij.

[related_article id=”160534″]

De overige parameters kan je ongemoeid laten, hoewel wat meer gevorderde gebruikers bijvoorbeeld ook kunnen instellen welke aanvragen zoal aan de DNS-servers moeten worden doorgegeven (zoals URL’s die in de cache van je browser zitten, of URL’s uit de lijst met top 2000 sites, afkomstig van Alex…) en hoeveel aanvragen dat precies moeten zijn. Standaard staat deze laatste ingesteld op 250.

Zodra je dan Start Benchmark hebt aangeklikt, gaat de tool aan de slag. Een proces dat wel enige tijd kan duren afhankelijk ook van het aantal queries, en dat je maar beter zo weinig mogelijk verstoort.

Na afloop krijg je dan een rangschikking van de snelste DNS-servers te zien, inclusief allerlei technische details. Je verneemt ook wat de snelste server is en hoeveel procent die sneller reageert dan je actuele server. Dit rapport wordt automatisch ook op je schijf bewaard, in de vorm van een html-bestand. 

dnsdownloadsdsn-serverhelpinternetnamebenchsoftwaresurfentipsWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN