Nieuws

Populaire Nederlandse websites uitvalsbasis voor virus

Een virus werd op grote schaal verspreid via een aantal populaire Nederlandse websites. Misschien is jouw computer geïnfecteerd. Een extra virusscan voor de zekerheid is verstandig.

Een virus heeft zich via drukbezochte Nederlandse websites op grote schaal verspreid naar de computers van de bezoekers. Het voorval deed zich voor op maandagavond 17 maart. Dat meldt beveiligingsfirma Fox-IT.

Het virus werd door onbekende individuen met af te keuren intenties geïnjecteerd in allerhande websites en webwinkels. Volgens de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het om grote online merken op het gebied van onder andere nieuws, dating, kleding en accessoires, reizen, muziek en verzekeringen. Namen worden niet genoemd, maar de kans dat je een geïnfecteerde website bezocht is naar verluidt reëel.

[related_article id=”161920″]

De ACM benadrukt dat de getroffen websites zelf niets met de zaak te maken hadden en dat het virus intussen verwijderd is. Wie de websites bezocht en het virus nu op zijn systeem heeft staan, heeft daar niet noodzakelijk al iets van gemerkt. We raden dus aan een extra virusscan uit te voeren. Gratis antivirusprogramma’s zijn bijvoorbeeld Avast en AVG, maar elke degelijke virusscanner volstaat.

De kans op een infectie is het grootst op oudere systemen met verouderde software. Zoals altijd vormt het niet updaten van browsers, pdf-lezers en andere programma’s voor een verhoogd beveiligingsrisico.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business