Nieuws

Meeste Britse bedrijven behouden Windows XP

Ondanks talloze waarschuwingen is ruim driekwart van de Britse bedrijven niet klaar voor het einde van Windows XP volgende week.

Ook Britten zijn weerbarstig als het aankomt op vervangen van Windows XP. Volgens de Engelse vestiging van softwarebedrijven Appsense staat het oude besturingssysteem nog in liefst 77 procent van organisaties binnen het Verenigd Koninkrijk, na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum volgende week.

En als dat niet al een groot genoeg beveiligingsrisico is: 68 procent is ook niet van plan nog extra ondersteuning in te kopen, ondanks alle waarschuwingen.

[related_article id=”161920″]

Appsense ondervroeg echter een niet heel groot publiek: slechts honderd IT-verantwoordelijken, van wie de helft uit het midden- en kleinbedrijf komt en de helft uit grote ondernemingen met meer dan drieduizend werknemers. De softwaremaker peilde in uiteenlopende sectoren, van winkels, financiële dienstverlening en industrie tot transport.

De overgrote meerderheid van deze bedrijven met Windows XP, zo’n 84 procent, zegt wel binnen een jaar te willen upgraden naar een ander besturingssysteem.

Maar desondanks zijn zeven van de tien IT-verantwoordelijken die niet op korte termijn in actie zeggen te komen ook "niet" of zelfs "helemaal niet" bezorgd over computerbeveiliging, na het einde van de Windows XP-ondersteuning in de tweede week van april.

Misschien heeft dat te maken met het laatste cijfer dat Appsense opdist: bij 87 procent van de ondervraagden staat XP nog op minder dan een kwart van de desktops binnen het bedrijf.

"Het zou kunnen dat een XP-machine slechts een printserver aandrijft, of een andere minder voor de hand liggende applicatie", verklaart Simon Townshend van Appsense. "Maar dan nog kan één machine een heel netwerk in gevaar brengen. Terwijl het wel duidelijk is dat bedrijven op middellange termijn zullen afstappen van het Windows XP-platform, zetten ze nu hun deuren open voor bedreigingen."

(Beeld: Antony McAulay)

bedrijvenbesturingssysteemBeveiligingbeveiligingengelandnieuwsWindowswindows xpxp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen