Nieuws

Met Windows XP eindigt ook een ICT-tijdperk

Als we Windows XP na twaalf jaar begraven, moeten we ook een aantal ingebakken zekerheden over technologie loslaten.

Meer dan twaalf jaar nadat het eerste exemplaar over de toonbank ging, komt er eindelijk een einde aan het tijdperk van Windows XP.

XP was Microsofts populairste besturingssysteem ooit. Het werd pas recent ingehaald door Windows 7 als het meest gebruikte OS ter wereld, en het draait nog steeds op grofweg een vierde van alle desktops.

[related_article id=”158256″]

Vanaf volgende week wordt XP echter niet langer ondersteund door Microsoft: het bedrijf zal geen software-updates of beveiligingspatches meer uitgeven.

XP’s levensduur van twaalf jaar is het equivalent van een paar millennia in technologiejaren, wat van XP een digitale dinosaurus maakt die nog steeds op de aarde rondwaart. Velen betreuren het feit dat het besturingssysteem verdwijnt, anderen knarsetanden een beetje terwijl ze in allerijl overschakelen op het volgende OS, en sommigen vloeken omdat ze nu moeten betalen voor extra ondersteuning omdat ze te lang gewacht hebben om te migreren.

Diepgaande veranderingen
Maar de dood van XP veroorzaakt meer dan alleen maar een irritatie in IT: het is ook onderdeel van een aantal diepgaande veranderingen in de technologiewereld.

Terwijl we XP begraven, moeten we ook een aantal oude zekerheden loslaten: dat de pc het standaardtoestel is voor de gemiddelde gebruiker, bijvoorbeeld, of dat Windows het standaard-OS is waar die pc op zal draaien. Die veronderstellingen waren allebei waar tijdens het hele leven van XP, maar nu niet meer.

De pc gaat nog steeds achteruit: in de consumentenmarkt is hij al ingehaald door tablets en smartphones, en ook in de zakelijke wereld winnen die toestellen terrein. Naast nieuwe soorten hardware grijpen ook nieuwe besturingssystemen steeds meer marktaandeel; bij de mobiele toestellen gaat het dan grotendeels tussen Android en iOS.

Windows is nog steeds sterk aanwezig, uiteraard, zeker in bedrijven. Maar die aloude dominantie wordt steeds meer in twijfel getrokken: de upgrade van XP naar Windows 8 is zo’n grote stap dat sommige gebruikers zouden kunnen beslissen om volledig over te stappen naar een alternatief platform, zoals Chromebooks en iPads.

Nieuw tijdperk
Dit betekent dat we een nieuw tijdperk van gefragmenteerd computergebruik binnentreden, vol toestellen, besturingssystemen en concurrerende ecosystemen.

Noch Android, noch iOS is volledig homogeen: er zijn vele versies van Android in gebruik (minder dan 10 procent van de toestellen draait al op KitKat, de recentste versie) en de oudere modellen van Apples iPhone en iPad (nog maar een paar jaar oud), kunnen de laatste versie van iOS niet meer draaien. Eén keer bouwen, overal draaien is nog steeds een droombeeld.

Concurrerende ecosystemen hebben ertoe geleid dat er een heleboel appstores en variaties in besturingssystemen ontstaan zijn. Vergelijk Amazons Fire OS maar eens met Android. Dit kan problemen opleveren voor ontwikkelaars en gebruikers. Verstikkende gesloten systemen van content en apps zijn overal, omdat technologiebedrijven de loyaliteit van hun klanten proberen te verzekeren.

Windows was zelf natuurlijk net zo goed een afgesloten geheel, vraag maar aan de Linux- en Mac-liefhebbers. Maar voor de meeste gebruikers was het zo’n grote ruimte dat ze de muren nooit zagen staan.

Geen enkele van de hierboven aangehaalde verschuivingen zijn per se slecht, alleen anders. Het is onwaarschijnlijk dat er opnieuw een platform zo dominant zal worden als Windows dat was; Android doet een goede poging, maar zal waarschijnlijk nooit het OS van elk toestel worden.

Het nadeel van deze ontwikkelingen is de onzekerheid en de fragmentatie, althans op dit moment. Maar ze zorgen ook voor een complexere, grotere wereld met betere toestellen, bredere keuzemogelijkheden en meer kansen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business