Nieuws

Alle grote smartphonemerken krijgen killswitch

De grote smartphonefabrikanten hebben afgesproken dat ze toekomstige toestellen zullen uitrusten met antidiefstaltechnologie.

Alle grote smartphonefabrikanten hebben een akkoord bereikt om nieuwe toestellen vanaf 2015 uit te rusten met een killswitch. Onder andere Google, Samsung, Apple, HTC en Nokia ondertekenden de overeenkomst. Hoe ieder bedrijf de functie zal implementeren mag het zelf kiezen.

De fabrikanten willen met hun overeenkomst de stijging in de diefstal van smartphones tegengaan. De toestellen zijn populair, klein, gemakkelijk te stelen en te verkopen, en daarom een geliefd doelwit voor dieven en zakkenrollers.

Het is mogelijk om software te kopen waarmee je je telefoon kan blokkeren of lokaliseren wanneer die gestolen is, maar voor dieven is het vaak niet al te moeilijk om zulke apps te omzeilen. Een antidiefstal-app is niet opgewassen tegen een reset naar fabrieksinstellingen.

[related_article id=”158256″]

De toekomstige killswitch moet daar een mouw aan passen. Gebruikers zullen hun toestel eenvoudig van op afstand kunnen blokkeren, en niet- geautoriseerde personen zullen geen complete reset meer kunnen uitvoeren.

De overeenkomst tussen de grote fabrikanten is alleen maar toe te juichen. Volgens William Duckwordt, professor datawetenschap en statistiek aan de universiteit van Creighton in het Verenigd Koninkrijk, kost de diefstal van smartphones gebruikers wereldwijd bijna twee miljard euro.

Spijtig genoeg voor ons is de overeenkomst alleen bindend in de VS. In welke mate ook wij van de nieuwe anti-diefstaltechnologieën zullen profiteren blijft afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business