Nieuws

Google vergoedt kopers valse Virus Shield-app

Een valse antivirusapp voor Android wist heel wat nietsvermoedende gebruikers in de luren te leggen. Google gaat de slachtoffers nu terugbetalen.

De Android-app Virus Shield wist begin deze maand heel wat mensen in de luren te leggen. De app – die ondertussen offline werd gehaald – kostte bijna 4 dollar, maar deed absoluut niets. Toch werd hij massaal gedownload. Google gaat de slachtoffers nu terugbetalen.

Virus Shield beloofde je smartphone sneller te maken en te beschermen voor malware, zonder je batterij te belasten. Klinkt veelbelovend, maar in praktijk deed de app niets meer dan de schermafbeelding bij het drukken op de knop van een kruisje naar een vinkje te veranderen. Van zodra het bedrog door Android Police werd onthuld, verdween de app uit de Play Store.

[related_article id=”158901″]

Maar het kwaad was ondertussen al geschied. Op een week tijd was Virus Shield naar de top van de lijst met meest gedownloade applicaties in de Play Store gestegen en had hij meer dan tienduizend downloads achter zijn naam staan. Bovendien kreeg de app een uitstekende score van 4,7 sterren en heel wat positieve beoordelingen, al waren ook die mogelijk (voor een deel) vervalst.

Google gaat de slachtoffers van het bedrog binnen de veertien dagen terugbetalen en doet er nog een extra tegoed van 5 dollar bovenop om te spenderen in de Play Store.

De ontwikkelaar van Virus Shield heeft ondertussen tegenover The Guardian verklaard dat er geen kwaad opzet mee gemoeid was en de applicatie per ongeluk in de Play Store terechtkwam. Het ging naar verluidt om een tijdelijke placeholder voor de eigenlijke app en was niet bedoeld voor publicatie. Volgens de ontwikkelaar werd zijn account geblokkeerd en de app offline gehaald voor de 15e van de maand, wanneer Google normaal de betalingen naar ontwikkelaars uitvoert. In de toekomst zou de echte Virus Shield-app mogelijk toch nog in de Play Store worden gezet, maar dan wel gratis.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business