Eén op vier pc’s draait nog steeds op Windows XP

Ondanks dat de ondersteuning vorige maand door Microsoft werd stopgezet, blijft Windows XP wereldwijd het tweede meest gebruikte besturingssysteem.

Microsoft heeft begin april de ondersteuning voor Windows XP volledig stopgezet, maar gebruikers lijken niet gehaast om het meer dan twaalf jaar oude besturingssysteem vaarwel te zeggen.

Volgens cijfers van Net Applications was Windows XP in april nog goed voor 26,3 procent van het gemeten webverkeer per desktop. In maart lag dat cijfer nog op 27,7 procent. Het marktaandeel daalt dus, maar XP blijft wereldwijd wel nog altijd het tweede meest gebruikte besturingssysteem.

[related_article id=”161452″]

Toch is het riskant om nog veel langer op Windows XP te blijven werken. Microsoft is op 8 april van dit jaar gestopt met de ondersteuning van het besturingssysteem, waardoor er niet langer (beveiligings)updates voor worden uitgebracht. Al lijkt Microsoft voorlopig nog uitzonderingen te maken. Deze week bracht het bedrijf een patch uit voor een lek in Internet Explorer en maakte die ook beschikbaar voor Windows XP.

Hoewel het einde van de ondersteuning jaren geleden al werd aangekondigd, lijken veel gebruikers tot het allerlaatste moment te hebben gewacht om naar een nieuwer besturingssysteem over te schakelen. Het aandeel van Windows XP zal in de komende maanden dus nog blijven zakken, maar voorlopig lijkt het zijn greep nog niet snel te lossen.

Ondertussen blijft Windows 7 wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem met een marktaandeel van net geen 50 procent. Windows 8 en 8.1 kapen gezamenlijk 12,24 procent van de taart weg, een lichte stijging ten opzichte van de 11,3 procent vorige maand.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business