Nieuws

‘Apple bouwt actief Macs met ARM-chips’

Apple experimenteert al even met ARM-chips in z'n Macs. Maar zal het bedrijf ook echt de overstap maken, en wanneer dan? Volgens de laatste geruchten zou dat wel eens snel kunnen gebeuren.

Volgens de Apple-volgende blogs is Apple nog steeds aan het werken aan ARM-versies van zijn Macs.

Overweegt Apple om OS X-draaiende Macs uit te rusten met zijn eigen A-reeks processors, of andere ARM-chips? Ja, het zou gewoon dom zijn als dat niet zo was. Zal Apple ook effectief de overstap maken van Intel naar ARM? Dat is wat we nog niet weten.

[related_article id=”158256″]

Berichten van MacRumors en andere blogs claimen echter dat Apple actief ARM-gebaseerde Macs aan het bouwen is, onder andere een iMac, Mac Mini, en 13-inch MacBook. Deze versies zouden ook een nieuw toetsenbord aan boord hebben met een groter geïntegreerd Magic Trackpad.

Het belangrijkste is natuurlijk dat er hierbij verondersteld wordt dat OS X (of een herbekeken equivalent daarvan) zal draaien op Apples ARM-processors.

Wel een kanttekening: deze geruchten komen niet uit de gebruikelijke hoek, zoals KGI-analist Ming-Chi Kuo, maar van de Franse Apple-website MacBidouille. Diezelfde website claimt ook dat er in de toestellen meerdere 64-bit quadcoreprocessoren zouden zitten, wat een behoorlijk afwijkend idee is.

Als we de geruchten even laten voor wat ze zijn, kan je één ding echter niet ontkennen: al sinds het bedrijf de 64-bit A7-processor aankondigde in september vorig jaar, heeft het erop gehamerd dat de A-reeks nu een "desktopwaardige" performance neerzette.

Spoel even door naar de verwachte A8, die waarschijnlijk gevoelig sneller zal zijn dan zijn voorganger en ook in quadcorevarianten zal worden uitgebracht. Zo"n chip zou in theorie geschikt zijn voor een low-end Mac.

Geruchten dat Apple volledig zou overstappen naar ARM doen al de ronde sinds 2011, dus een paar korrels zout zijn hier aangewezen. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat het bedrijf een platformswitch maakt: in 2005 verkoos het Intel boven de PowerPC-architectuur waar ze tot dan toe mee werkten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business