Nieuws

De hoogtepunten van WWDC door de jaren heen

In een vooruitblik naar de keynote van vanavond nemen we een duik in de geschiedenis van Apples WWDC-evenement. Dit zijn de interessantste productlanceringen van de afgelopen elf jaar.

Apples jaarlijkse World Wide Developers Conference gaat vanavond om 19.00 uur onze tijd van start in Californië. Je zit dan bij ons op het juiste adres voor de nieuwste lanceringen, we houden de keynote voor jou in de gaten. In afwachting verzamelden we voor jou de hoogtepunten van de afgelopen elf edities van de WWDC.

2003: De PowerMac G5

[related_article id=”158256″]

2003 was een belangrijk jaar voor Apple, met de eerste preview van de PowerMac G5 als headline. Het was de eerste Mac die een 64-bitprocessor aan boord had en werd op dat moment geprezen als "de snelste persoonlijke computer ter wereld". Het toestel lag twee maanden later in de winkels voor een beginprijs van 1999 dollar. Tot de volledige redesign vorig jaar gebruikte Apple een ontwerp voor de Mac Pro"s dat duidelijk schatplichtig was aan de originele PowerMac, wat het tot één van Apples langstlopende looks maakt.

Ook aangekondigd: Een preview van OS X 10.3 Panther, Safari 1.0, Xcode, en de iSight-camera en iChat-software.

2004: Het 30 inch-display

Naast de preview van OS X 10.4 Tiger pakte Apple in 2004 uit met een nieuw trio flatscreenschermen. De grootste was een 30 inch-variant met 2560×1600 pixels, dat toen niet minder dan 3299 dollar kostte. Om ermee te kunnen werken hadden gebruikers een Nvidia GeForce 6800 Ultra DDL-grafische kaart nodig (nog eens een kleine 600 dollar) en Apples eigen PowerMac G5-desktoptoren.

Ook aangekondigd: Xcode 2 en OS X 10.4 Tiger voor servers.

2006: De Mac Pro

In 2006 werd de eerste Mac Pro aangekondigd, de opvolger van de oude PowerMac die nu draaide op Intel-chips. Het was daarmee niet de eerste Mac die de overstap naar Intel maakte, maar wel met voorsprong de krachtigste. Dit eerste model kostte 2499 dollar, een prijszetting die lang bewaard bleef.

Ook aangekondigd: Een preview van OS X 10.5 Leopard en de bijhorende Xserve quadcoreserver.

2007: Safari maakt de sprong naar Windows

Apple was nog niet klaar met OS X 10.5 Leopard en achter de schermen werd naarstig gewerkt aan een echte software-ontwikkelingskit voor de iPhone, dus het meest memorabele van deze editie was een versie van Safari voor Windows. De publieke bèta van de software werd in de eerste twee dagen na zijn release meer dan een miljoen keer gedownload.

2008: de iPhone krijgt 3G

Het grootste nadeel van de originele iPhone was dat hij geen 3G aan boord had, terwijl vele andere smartphones op de markt dat wel al hadden. Apple presenteerde de 3G-versie op de WWDC van 2008 en liet een aantal demo"s zien om te benadrukken hoeveel sneller dan z"n voorganger hij wel was – en vergelijk de nieuwe iPhone zelfs met een aantal rivaliserende toestellen.

Ook MobileMe maakte hier z"n debuut. De sync-dienst bleek uiteindelijk geplaagd te worden door een hele reeks problemen en werd een gênante episode voor het bedrijf. In 2011 werd MobileMe definitief vervangen door iCloud.

Ook aangekondigd: iOS 2.0 en een preview van OS X 10.6 Snow Leopard.

2009: De iPhone 3GS verschijnt, met video

WWDC 2009 zat vol hardware en software, maar de belangrijkste aankondiging was de iPhone 3Gs, Apples eerste S-model bij de iPhones. De belangrijkste toevoeging hier was dat het toestel eindelijk ook video kon opnemen, met dank aan een snellere processor. Apple kondigde ook iOS 3.0 aan (toen iPhone OS genoemd), waarin knippen en plakken eindelijk zijn opwachting maakte. Net als voice search, de voorloper van Siri.

Ook aangekondigd: Een nieuwe 13 inch MacBook Pro, naast upgrades voor de 15- en 17-inchmodellen, Safari 4, en een demo van OS X 10.6 Snow Leopard.

2010: De gelekte iPhone 4 wordt bevestigd

"Hou me tegen als ik in herhaling val", grapte CEO Steve Jobs toen hij de iPhone 4 voorstelde aan een zaal vol ontwikkelaars. Dik twee maanden voor WWDC 2010 had gadgetblog Gizmodo een exemplaar van het toestel in handen gekregen en er foto"s en video"s van online gezet. Dat zou later nog leiden tot een officieel onderzoek en een zeer publieke uitbrander voor de Apple-ingenieur die het prototype in een bar was vergeten.

De rest is geschiedenis, natuurlijk. De iPhone 4 werd een bestseller en bepaalde de lijn voor het ontwerp van de volgende twee iPhones.

Ook aangekondigd: Het iAds-platform, Safari 5, Apples FaceTime videochat-dienst, en iMovie voor iOS.

2011: Het jaar van de iCloud

In 2011 werd iCloud gelanceerd, een volledig nieuwe versie van MobileMe. iCloud had heel wat overlappende features met zijn voorganger – maar dan wel gratis. Steve Jobs noemde het de lijm die de verschillende toestellen samenhield, en het gaf gebruikers de kans heel wat taken die klassiek op een desktop moesten gebeuren over te hevelen naar mobiele toestellen.

Ook aangekondigd: Prijs en releasedatum voor OS X 10.7 Lion en een preview van iOS 5.

2012: Apples MacBook wordt Retina

Er werden in 2012 verschillende Mac-toestellen herzien, maar geen enkele revamp was zo ingrijpend als die van Apples nieuwe high-end MacBook Pro. De belangrijkste vernieuwing was het nieuwe Retina Display, waar de pixeldichtheid zo hoog was dat je de individuele blokjes nooit kon waarnemen als je met de machine aan de slag ging. Daarnaast vlogen de dvd-lezer en de harde schijf eruit, waardoor de Pro er meer als de MacBook Air ging uitzien. Apple noemde het de "nieuwe generatie" van z"n notebooks.

Ook aangekondigd: Nieuwe modellen van de MacBook Air en MacBook Pro met snellere processors en nieuwe features zoals USB 3.0, naast een preview van iOS 6 en een prijs en releasedatum voor OS X 10.8 Mountain Lion.

2013: iOS 7

Hoewel er een heleboel features waren bijgekomen sinds de eerste iPhone, was de algemene look van iOS in al die jaren nauwelijks veranderd. Daar kwam verandering in met iOS 7, en geen klein beetje. Alle design-elementen werden onder handen genomen en omgezet naar de "vlakkere" stijl: van de typografie tot de vorm van de icoontjes en knoppen doorheen het platform. En daarenboven waren er een aantal nieuwe features, zoals het Control Center, AirDrop en automatische updates voor apps.

Ook aangekondigd: OS X 10.9 Mavericks, een volledig vernieuwde Mac Pro, nieuwe MacBook Airs, iTunes Radio, en nieuwe features voor Safari.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business