Nieuws

Windows 8.1 nu voorbij Windows 8

Terwijl het marktaandeel van Windows 8 zakt, gaat dat van opvolger Windows 8.1 gestaag omhoog. Het zet dan ook weer een flinke stap in de richting van pc-gebruikers.

Volgens een scan door Net Applications van al het webverkeer van desktopbesturingssystemen is Windows 8.1 nu dominanter dan zijn voorganger.

Voor de maand mei is het aandeel van Windows 8.1 gestegen naar 6,35 procent, tegenover 5,88 procent in april. Daarmee kan het net de derde plaats veroveren op Windows 8, dat een aandeel van 6,3 procent bemachtigde, tegenover 6,36 procent in de vorige maand.

[related_article id=”161452″]

De cijfers zijn niet echt verbazingwekkend. Bij de lancering in oktober werden er aan Windows 8.1 een heel aantal features toegevoegd die ontbraken in het touchgerichte Windows 8, zoals een Start-knop, een boot-to-desktop-optie, en de mogelijkheid om dezelfde achtergrond in te stellen op zowel het startscherm als de desktop. De update die in april werd vrijgegeven voerde nog meer aanpassingen door die gericht zijn op de gebruikers van de traditionele muis en toetsenbord.

Microsoft wordt verwacht nog meer toegevingen in die richting te doen, onder andere met de comeback van het volledige Start-menu, hoewel dat pas half volgend jaar zou arriveren.

Windows 7 en XP
Windows 7 staat nog steeds op de eerste plaats, met – een primeur in Net Applications" statistieken – meer dan de helft van al het webverkeer op een desktop-OS (50,06 procent). Windows XP gaat daarentegen langzaamaan naar beneden en staat nu op 25,3 procent.

Het is een goed teken dat Windows 7 en 8.1 marktaandeel van het niet langer ondersteunde XP lijken over te nemen, zeker in de ogen van Microsoft. De softwaregigant probeert gebruikers al jaren te overtuigen om de overstap te maken van XP naar een moderner besturingssysteem zoals Windows 7 of 8. In april werd officieel de ondersteuning voor XP stopgezet, waardoor gebruikers geen bugfixes en beveiligingsupdates meer kunnen krijgen – wat uiteraard een groter veiligheidsrisico inhoudt.

Maar desondanks blijft Windows XP stevig zitten op de tweede plaats in de markt van desktopbesturingssystemen. Als het nu nog verantwoordelijk is voor een kwart van alle desktopverkeer, kunnen we aannemen dat het dertien jaar oude besturingssysteem voorlopig nergens naartoe gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business