Je hebt een Dropbox-account, een Google Drive-account en daarboven nog een OneDrive-account? Wat als je al die diensten centraal kon beheren?

Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van opslagdiensten in de cloud. Wanneer je het volume optelt die gratis opslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive, OneDrive en Box je bieden, kom je bijna tot de opslagcapaciteit van een volwassen harde schijf. Dat is meteen het eerste voordeel van MultCloud, online software die al deze gratis opslagdiensten combineert.

MultCloud is volledig gratis zowel voor professioneel als niet-professioneel gebruik. Deze dienst werkt uitsluitend als doorgeefluik van en naar de servers van de grote kanonnen. MultCloud is poepsimpel in te stellen. Het duurt slechts enkele minuten voordat je volop van deze dienst kan genieten. Eerst moet je registreren op www.multcloud.com. Vervolgens surf je naar de homepage en je gaat binnen via de knop Sign in.

Vervolgens kom je in het dashboard waar je de cloudiensten toevoegt die je wil koppelen aan MultCloud. Selecteer in het dashboard de eerste dienst  waarop je al een abonnement hebt. Op dit moment ondersteunt MultCloud: Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box, Amazon S3 en SugarSync. Heb je op een bepaalde opslagdienst nog geen abonnement en wil je die toch toevoegen, dan klik je op de link Don"t have a OneDrive account? Click here to register. Met de knop Add Cloud Drive kan je later steeds een nieuwe dienst of een nieuwe account van dezelfde dienst toevoegen.

De linkerkolom werkt zoals de Verkenner in Windows. Dubbelklik op het icoon van de opslaglocatie om de mappenstructuur te zien van deze virtuele harde schijf. De inhoud van de laatste map die je hebt opengeklikt, verschijnt in het centrale vak. Beslis je om een bepaalde webdienst te schrappen uit het dashboard dan klik je met de rechtermuisknop op de naam van de clouddienst en je selecteert de opdracht Remove. Uiteraard blijft je lidmaatschap tot die dienst actief, hij is alleen niet meer zichtbaar in het dashboard.

De echte beheersfuncties van MultCloud komen pas boven water via de rechtermuisknop. Je selecteert eerst een bestand of een map door die aan te vinken en dan heb je via de rechtermuisknop de keuze uit negen functies. Je kan een nieuwe map aanmaken, een bestand of map downloaden, een bestand of map wissen, herbenoemen, knippen kopiëren, plakken, voorvertonen of delen. De functie Preview gebruik je om snel een foto of de inhoud van een document te bekijken.

Wanneer je dus bestanden wist in MultCloud verdwijnen ze ook effectief op de server van de betreffende clouddienst. Bovendien versleutelt deze service de gegevens die hij transfereert door middel van 256-bit AES-encryptie die behoorlijk veilig is. Tenslotte bewaart MultCloud de wachtwoorden van de clouddiensten waarop je geabonneerd bent niet op haar eigen servers maar maakt het gebruik van een veilige open standaard voor autorisatie.