Nieuws

Intels protest tegen megaboete afgewezen

Het Gerecht van de Europese Unie sluit zich aan bij het besluit van de Europese Commissie dat Intel zijn machtspositie tegenover concurrent AMD heeft misbruikt.

Intel heeft zijn beroep verloren tegen de beslissing van de Europese Commissie om de chipfabrikant een boete van meer dan 1 miljard euro op te leggen wegens misbruik van zijn machtspositie tegenover concurrent AMD.

Het Gerecht van de Europese Unie heeft zich in zijn uitspraak van donderdag aangesloten bij het besluit van de Europese Commissie om Intel een antitrustboete op te leggen. Het gerecht acht het bewijs dat de Commissie op tafel heeft gelegd voldoende om te besluiten dat Intel misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie op de markt om zo concurrent AMD te benadelen.

“De Commissie heeft volgens de vereiste wettelijke standaard aangetoond dat Intel heeft geprobeerd om de anticompetitieve natuur van zijn praktijken te verbergen en een langetermijnstrategie heeft ingevoerd om AMD van strategisch belangrijke verkoopkanalen uit te sluiten,” staat te lezen in het 300 pagina’s tellende besluit van het Gerecht, dat Reuters heeft kunnen inkijken.

De feiten dateren van 2009 toen Intel en AMD nek aan nek waren om de Europese processormarkt te domineren. De Europese concurrentiewaakhond was toen van mening dat Intel op een oneerlijke manier AMD probeerde tegen te werken, door pc-fabrikanten als Dell en HP fikse kortingen aan te bieden.

Intel is van mening dat het de wet nooit heeft overtreden en zegt tegenover Reuters dat het een complexe zaak is met verschillende aspecten. Nu het Gerecht van de Europese Unie Intel ongelijk heeft gegeven, kan de chipfabrikant alleen nog maar bij het Europese Hof van Justitie gaan aankloppen om eventueel onder de monsterboete uit te komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business