Nieuws

Hoe Threshold Windows 7-gebruikers zal verleiden

Met Windows Threshold wil Microsoft de fouten die het maakte met Windows 8 niet meer herhalen. Het nieuwe besturingssysteem moet even populair worden als Windows 7 vandaag.

In de lente van 2015 is het zover: dan brengt Microsoft de nieuwe versie van zijn Windows-besturingssysteem op de markt. Dat besturingssysteem, dat voorlopig de codenaam Threshold kreeg maar vermoedelijk naar de naam Windows 9 zal luisteren, moet Windows 7-gebruikers overtuigen om eindelijk de overstap te maken naar een nieuwe Windowsversie.

Windows 7

Een grote markt om aan te boren, want meer dan de helft van alle besturingssystemen ter wereld is een versie van Windows 7. Windows 8 en 8.1 samengeteld halen ter vergelijking nauwelijks meer dan 12 procent van het marktaandeel.

[related_article id=”161452″]

Het is niet voor niets dat Windows 7 zo populair blijft: het besturingssysteem is nu eenmaal erg goed, en de vernieuwde interface van Windows 8 schrikte veel gebruikers af. Grootste probleem was dat Windows 8 bij de lancering te veel op aanraakschermen gericht was, iets wat de gemiddelde desktopgebruiker niet kon smaken.

Muis

Daarom zal Microsoft met Threshold heel wat functies introduceren die specifiek gericht zijn op bezitters van een desktop of laptop zonder aanraakscherm. Met de grote update voor Windows 8.1 introduceerde Microsoft al verschillende profielen. Windows detecteerde zelf op wat voor toestel het draaide en besliste zo om naar de Metro-interface dan wel onmiddellijk naar het startscherm op te starten.

Met Threshold zal die tendens doorgezet worden, aldus betrouwbare bronnen. Het OS zal er dus anders uitzien naargelang de hardware waar het op draait. Gebruikers met een desktopcomputer zullen hun pc zien opstarten naar het vertrouwde bureaublad, terwijl mensen met een toestel met afneembaar toetsenbord zoals de Lenovo Yoga of de Surface Pro het bureaublad of het Metro-startscherm zullen zien, al naargelang of het toetsenbord aangekoppeld is.

De mobiele en tabletversie van Threshold zal geen bureaubladinterface krijgen, maar je zal er nog wel verschillende apps mee naast elkaar kunnen draaien. Deze light-editie zal werken op alle ARM-telefoons en -tablets, en vermoedelijk ook op Intel-Atom-tablets.

Start

De focus van Microsoft met Threshold is om de vergissingen die het met Windows 8 maakte niet te herhalen. De muis moet weer een centrale rol krijgen voor wie dat wenst en dat betekent de herintroductie van een oude vriend: het startmenu. Dat menu wordt wel in een nieuw jasje gegoten, zoals we al konden zien op de Buildconferentie in april. Het resultaat is een hybride menu dat de functionaliteit van het oude startmenu herbergt in combinatie met de tegeltjes van Metro.

Of het startmenu de metro-startinterface zal vervangen op de desktopversie van Windows is nog onduidelijk. Momenteel brengt de startknop de gebruiker immers naar dat scherm, maar het nut daarvan verdwijnt zo goed als volledig voor muisgebruikers met de herintrede van het startmenu. De kans is dus groot dat je een keuze zal moeten maken tussen Metro en start, al werd dat nog niet bevestigd.

Gratis

In de herfst van dit jaar mogen we een eerste preview van Threshold verwachten, aldus de anonieme bronnen. Daarvoor krijgt Windows 8.1 nog een grote update: Update 2. Het startmenu, dat volgens vroege geruchten al in die update aanwezig zou zijn, zal daar niet in zitten.

Om met zekerheid over prijs te spreken is het nog wat vroeg, maar de bronnen hebben goed nieuws. Er is een grote kans dat Windows Threshold gratis zal zijn voor iedereen die Windows 8.1 Update draait, en misschien zelfs voor gebruikers met Windows 7 Service Pack 1.

Met Threshold wil Microsoft afstand nemen van Windows 8.x. Ongeacht de eigenlijke functionaliteit van het OS is de perceptie ervan nog steeds negatief. De adoptie van het besturingssysteem is ondermaats en doet denken aan het Vista-fiasco, al is Windows 8 vanuit een technisch standpunt beduidend superieur aan dat bouwvallige OS. Windows Threshold wordt de toekomst, en Microsoft hoopt dat we allemaal mee aan boord springen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business