Nieuws

Microsoft krikt beveiliging Outlook.com en Onedrive op

Microsoft verbetert de versleuteling voor diverse diensten. Hiermee hoopt het bedrijf het vertrouwen van de consument en buitenlandse overheden terug te winnen.

Microsoft heeft diverse verbeteringen aangekondigd voor de versleuteling die gebruikt wordt in de onlinediensten van het bedrijf. Dit is te lezen in een blogpost van Matt Thomlinson, Microsofts onderdirecteur van Trustworthy Computing Security.

Zowel Outlook.com als Onedrive maakt vanaf nu gebruik van perfect forward security (PFS), een versleutelingstechniek waarbij partijen verschillende sleutels gebruiken voor elke verbinding. Dit maakt het voor aanvallers lastiger om de verbindingen te hacken. Google vertrouwt al sinds 2011 voor bijna al zijn diensten op PFS.

[related_article id=”161452″]

In het geval van Microsoft beschermt PFS de connecties tussen de Outlook-server (mail.live.com) en andere e-mailproviders. Niet de verbinding tussen de gebruiker en de Outlook-server.

Daarnaast maakt Outlook.com meer gebruik van transport layer security (TLS) wanneer het communiceert met andere mailsystemen. Zowel bij het verzenden als ontvangen van e-mail zet het systeem TLS in, mits de andere server deze techniek ondersteunt. Hierdoor wordt het voor een externe partij enorm lastig om mee te luisteren of lezen bij het versturen van gegevens.

Meer transparantie
Het bedrijf kondigt tevens zijn eerste Transparency Center aan, deze komt in Redmond waar het hoofdkantoor staat. In dit centrum kunnen deelnemende overheden de broncodes van Microsoft-producten analyseren om zelf vast te stellen dat de software niet over achterdeurtjes beschikt die andere partijen kunnen misbruiken om de communicatie in de gaten te houden.

Eerder liet Microsoft al weten ook een Transparency Center in Brussel te willen. Hiermee speelt het bedrijf in op de zorgen die er leven. Zo heeft Duitsland onlangs een contract opgezegd met Verizon omdat de angst bestond dat het bedrijf de Amerikaanse spionagepraktijken in de hand speelde.

De bekendmaking verscheen op de blog Microsoft on the Issues. Hiermee wil het bedrijf dat klanten het vertrouwen terugkrijgen in de diensten van Microsoft. Dit in navolging van de vele openbaringen dat overheden persoonlijke communicatie in de gaten houden en lezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business