Voortaan vertelt je smartphone wanneer je te lang in de zon ligt, de UV-stralen schadelijk hoog zijn of wanneer je best niet gaat sporten.

Er zijn al langer geruchten dat de nieuwe Samsung Galaxy Note 4 potentieel een UV-sensor aan boord zal hebben, maar volgens SamMobile is dat gerucht nu bevestigd. Ze hebben zelfs extra informatie kunnen bemachtigen waarom een UV-sensor in een smartphone hoort te zitten en hoe het gaat werken op de Galaxy Note 4.

Samsung heeft sinds de Galaxy S4 hoog ingezet op gezondheid door de S Health app te lanceren die je stappen telde en andere voedingstips. De S5 voegde daar eerder dit jaar nog een hartslagmeter aan toe, ook al waren wij niet helemaal enthousiast van het nut ervan en de plaatsing tijdens onze test. De integratie van een UV-sensor in de S Health app lijkt ons alvast wel een stuk nuttiger.

De Galaxy Note 4 zou de allereerste smartphone zijn met zo’n sensor aan boord. Het enige wat de sensor kan meten zijn de ultravioletstralen van de zon. Daaraan koppelt de smartphone een schaal met de verschillende gevaren bij bepaalde straling.

Om een accurate meting te krijgen, moeten gebruikers de achterkant van de smartphone onder een hoek van 60 graden naar de zon kantelen. Daar schuilt immers de UV-sensor. Volgens SamMobile zijn er vijf UV-niveau’s waarvoor de S Health app waarschuwt, en geeft het tegelijk bij elk niveau aan waar je rekening mee moet houden en welke acties je best onderneemt.

Daarnaast zal de app ook extra tips geven rond zonnestralen om gebruikers te sensibiliseren. Sinds de stappenteller lijkt ons dit een echt waardevolle toevoeging aan het S Health platform. Rond UV-stralen wordt er dikwijls gewaarschuwd tijdens het weerbericht, maar er staan nog steeds te weinig mensen stil bij de potentiële gevaren.

Naast de UV-sensor mag je trouwens verwachten dat alle andere gezondheidsfuncties van de Galaxy S5, inclusief hartslagmeter, ook hun opwachting zullen maken op de Galaxy Note 4.