Nieuws

Wat ‘één Windows’ echt betekent (en wat niet)

Gaat Microsoft echt één versie van Windows maken voor smartphones, tablets, pc's en gameconsoles? Nee hoor. Het bedrijf bedoelt iets anders.

De hoge bazen bij Microsoft worstelen al bijna een jaar met de koers die het bedrijf wil varen met Windows. Dit krijgen zij maar niet uitgelegd. Dankzij een opmerking van CEO Satya Nadella tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers zijn er extra ingrediënten aan de discussie toegevoegd.

“We gaan de volgende versie van Windows stroomlijnen van drie verschillende systemen naar één besturingssysteem voor schermen van alle formaten”, merkt Nadella op.

[related_article id=”161452″]

Eén versie van Windows die draait op smartphones, tablets, computers en gameconsoles? Niet precies, want later verduidelijkt Nadella zijn opmerking. Te laat, want het kwaad is al geschied. Overal brengt de media met vette koppen dat er slechts één versie van Windows overblijft.

Dit is wat "één Windows" echt betekent:

1. Eén team ontwikkelt alle Windows-varianten
Dit team bestaat al sinds juli 2013. Dat was het moment dat Microsoft de Operating System Group onder leiding van Terry Myerson oprichtte. Het team werkt aan Windows Phone, Windows Embedded, Windows (voor pc"s en tablets) en het Xbox-systeem.

2. Een enkele "kern"
Windows Phone, Windows 8, Windows RT en Windows Server zijn allemaal gebouwd op dezelfde basis, bekend als de NT-kern. Vanwege de gelaagde architectuur van Microsoft gebruikt elk besturingssysteem bovenop deze kern andere onderdelen die passen bij de vorm en de hardware waarop het systeem draait.

3. Een verenigde winkel en commercieel model
Microsoft heeft het afgelopen jaar al stappen gezet tot het verenigen van de Windows Phone Store en de Windows Store. De heilige graal is echter nog niet gevonden: één overkoepelende winkel voor alle platformen. Deze maakt waarschijnlijk zijn debuut in de volgende grote versies van Windows Phone en Windows (beiden met de codenaam Threshold). Het is nog niet duidelijk wanneer ook de Xbox-apps hieraan worden toegevoegd.

4. Een verenigd ontwikkelingsplatform
Woordvoerders van Microsoft beloven al jaren dat op een zekere dag ontwikkelaars in staat zijn eenmalig een app te ontwikkelen die vervolgens op elke variant van Windows draait. Om daar te komen probeert het bedrijf de kern van de API"s zo veel mogelijk te verenigen. Net als de ontwikkelingstools voor het bouwen van apps voor Windows Phone, Windows en het Xbox-systeem. 

Dan heb je ook nog wat "één Windows" niet betekent: er komt niet één versie van Windows. Of twee. Zo lang het besturingssysteem bestaat zullen er altijd meerdere versies zijn. Dit heeft Nadella vrij duidelijk uitgelegd. “Onze strategie blijft per segment”, zegt hij. “We hebben meerdere varianten voor het zakenleven, voor fabrikanten en voor de consument. Hierover komt later meer informatie.”

Eigenlijk is er dus niks nieuws te melden. Hopelijk houdt Microsoft zich aan zijn woord en zijn deze onderdelen terug te vinden in de eerste publieke testversie van Windows Threshold. De geruchten gaan dat het bedrijf daar in het najaar mee wil komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business