Nieuws

Slimme schoenen vibreren je vooruit met Google Maps

De schoenen en zolen van Lechal hebben verbinding met Google Maps op je smartphone, en geven met trillingen aan welke kant je op moet.

Wanneer je aan het hardlopen, wandelen of fietsen bent, dan is het vervelend en soms zelfs gevaarlijk om constant op de kaart op je telefoon te kijken waar je heen moet. Stel je voor dat je schoenen vertellen welke richting je op moet zonder dat je ooit je ogen van de weg of stoep hoeft te halen. Dat is het idee achter de Lechal slimme schoenen en zolen van Ducere Technologies.

De schoenen synchroniseren via bluetooth met een app die je route uit Google Maps haalt. De schoenen trillen om te laten weten in welke richting je dient te gaan. Een trillende rechterschoen betekent rechtsaf. Voor linksaf gaat je linkerschoen trillen.

Oorspronkelijk zijn de schoenen ontwikkeld om mensen met een visuele beperking te helpen bij het navigeren, maar al vrij snel kwam het bedrijf tot de conclusie dat het een veel bredere markt kan aanspreken.

Legio mogelijkheden
De potentiële mogelijkheden van de Lechal gaan veel verder dan alleen maar ergens naartoe navigeren. Zo kunnen de schoenen bijvoorbeeld gebruikt worden om een nabijheidsmelding te sturen naar een telefoon of om toeristen te melden dat er een interessante mijlpaal in de buurt is. 

Het schoeisel waarschuwt je wanneer je per ongeluk je telefoon vergeet, zodat je niet kunt verdwalen. Daarnaast kun je de schoenen gebruiken als draagbare fitnessmonitor die bijhoudt hoeveel stappen je zet en hoeveel calorieën je verbrandt.

Interactieve oplader
Om de technologie van energie te voorzien zit er een kleine oplaadbare accu achter in de zool of in de hiel van de schoen. De oplader is bijzonder en wordt "de eerste interactieve oplader ter wereld" genoemd. Hij is zo ontworpen dat hij audiofeedback geeft wanneer je met je vingers klikt.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden zodat ze een berichtje krijgen wanneer de voorverkoop begint. De verwachte verkoopprijs is ongeveer 135 dollar (dit komt overeen met kwalitatief goede hardloopschoenen). De eerste leveringen vinden al in september plaats. Ducere Technologies zegt dat de verkopen aan het grote publiek genoeg opleveren om de schoenen voor de visueel beperkten te financieren.

Geen afleidingen
Dit is niet de eerste keer dat gps en een schoen elkaar vinden om mensen te helpen bij het vinden van hun weg. De Britse artiest Dominic Wilson maakte in 2012 al een prototype met gps in de hiel en lichtjes aan de voorkant om de richting aan te geven.

Ducere Technologies gaat wat verder door ervoor te zorgen dat de drager zijn aandacht volledig op de weg kan richten en niet hoeft te kijken naar visuele signalen. De afleidingen van de gebruikelijke navigatiemiddelen zijn minimaal. Mensen met gevoelige voeten kunnen deze schoenen misschien beter overslaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business