Nieuws

Recht om vergeten te worden geeft Google hoofdpijn

In een brief aan de EU doet Google de praktische problemen van het recht om vergeten te worden uit de doeken.

Er zijn heel wat praktische problemen en kosten verbonden aan het recht om vergeten te worden, aldus Google. In een brief aan de Europese Unie doet de internetreus uit de doeken waarom het niet zo eenvoudig is om tegemoet te komen aan de eisen van de Unie.

Verder wil Google extra verduidelijking over zijn verplichtingen. De huidige regeling, waarbij Google links uit de resultaten van zijn zoekmachine moet verwijderen wanneer een Europese burger daarom vraagt, en de webpagina in kwestie gedateerd, overdreven of irrelevant blijkt, laat immers heel wat ruimte voor interpretatie.

[related_article id=”158901″]

Aanwerving
Google claimt sinds 18 juli zo’n 91.000 verzoeken van burgers ontvangen te hebben. 32 procent daarvan werd afgewezen, voor 15 procent was meer informatie nodig en op 53 procent werd ingegaan. Volgens Google kan dat proces niet geautomatiseerd worden. Elke aanvraag moet immers gewikt en gewogen worden, en dat kan alleen door mensen gebeuren. Als gevolg daarvan heeft het bedrijf heel wat extra werkkrachten onder de arm moeten nemen, en dan nog laat de procedure te wensen over.

Peter Fleischer, privacyraadgever van Google, verduidelijkt: “We moeten meestal vertrouwen om de inhoud van de verzoeken, zonder dat we enig bewijs hebben voor de nauwkeurigheid daarvan. Sommige verzoeken blijken bijgevolg met valse en foutieve informatie te zijn opgesteld. En zelfs wanneer burgers accurate informatie in hun aanvragen verwerken zullen ze soms, begrijpelijk, enkele feiten vergeten die niet in hun voordeel spreken. Op die manier missen we gemakkelijk relevante context die tegen het verwijderen van een bepaalde link zou pleiten.”

Vragen
In een poging geen vergissingen te maken, en op de juiste manier tegemoet te komen aan de eisen van de EU, stelt Google enkele vragen aan de Unie. Zo wilde het Amerikaanse bedrijf graag weten of het extra verantwoordelijkheid draagt als gevolg van de verwijderde resultaten, op welke manier het moet bepalen welke artikels onder het algemeen belang vallen en welke niet, en of websites met vermelding van gepleegde criminele feiten of pagina’s uitgebaat door de overheid ook onder de regeling vallen.

Het ziet ernaar uit dat het recht om vergeten te worden in de toekomst nog duidelijker zal afgebakend worden. Voorlopig hangt er nog heel veel af van de interpretatie van Google zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business