Nieuws

Microsoft stopt ondersteuning oude versies Internet Explorer

Microsoft kondigt aan dat het binnenkort stopt met de ondersteuning, inclusief veiligheidsupdates, van oudere versies van Internet Explorer.

Wanneer je eigenwijs weigert Internet Explorer op een oudere computer te upgraden dan bestaat de kans dat je binnenkort gedwongen wordt actie te ondernemen. Dit is uiteraard goed nieuws als je werkt voor een bedrijf dat nog steeds werkt met een bijna historische versie van Internet Explorer.

Vanaf 12 januari 2016 verandert Microsoft zijn lijst van ondersteunde Windows-configuraties. Vanaf die datum, laat het bedrijf in een verklaring weten, “ontvangen alleen de meest recent beschikbare versies van Internet Explorer op een ondersteund besturingssysteem nog technische ondersteuning en veiligheidsupdates.”

[related_article id=”161452″]

Support IE 8 vervalt
De support voor het vijf jaar oude Internet Explorer 8 vervalt compleet. Eigenlijk wordt de browser in hetzelfde schuitje gestopt als Windows XP, dat al sinds april van dit jaar geen ondersteuning meer krijgt. Na de eerste Patch Tuesday van 2016 valt het doek voor Internet Explorer 8 op desktopversies van Windows. Na die datum verschijnen slechts nog enkele updates voor een handjevol speciale systemen.

Deze stap heeft grote gevolgen voor veel mensen. Volgens Net Applications is IE 8 wereldwijd veruit de populairste browser. De browser is te vinden op meer dan twintig procent van alle computers. Veel daarvan draaien nog steeds op het verouderde Windows XP.

StatCounter stelt dat grofweg zes procent van al het internetverkeer gebeurt in Internet Explorer 8. Zijn twee opvolgers, IE 9 en IE 10 met een gecombineerd aandeel van iets meer dan vijftien procent, krijgen alleen nog ondersteuning op drie oudere platformen, omdat het niet mogelijk is daar nieuwere versies op te installeren.

Internet Explorer 9 wordt ondersteund op Windows Vista (SP2 of later) en Windows Server 2008 (ook SP2 of later). Windows Vista bereikt het einde van zijn supporttermijn ergens in 2017. Internet Explorer 10 is de enige ondersteunde versie op Windows Server 2012.

IE 11 nieuwe standaard
Dat betekent dat Internet Explorer 11 als enige upgrade overblijft voor alle pc"s en apparaten die draaien op Windows 7, Windows Server 2008 R2 en Windows Server 2012 R2. Op Windows 8.x is de browser standaard geïnstalleerd. Als je pc"s met Windows XP niet meetelt, houdt het in dat 98 procent van de computers wereldwijd moet werken met Internet Explorer 11 om nog veiligheidsupdates te ontvangen.

Wat betreft Windows XP, er is geen knop om oudere IE-versies uit te schakelen. Dus behalve gezond verstand, belet niks jou of je bedrijf om te blijven werken met een verouderde en niet ondersteunde browserconfiguratie.

Ondernemingen
Bedrijven die nog afhankelijk zijn van interne apps die alleen draaien op een oude versie van Internet Explorer kunnen volgens Microsoft prima uit de voeten met de in april uitgekomen Enterprise Mode voor Internet Explorer. In deze modus is het mogelijk oudere webapps te draaien tijdens je overschakeling naar moderne varianten. Op Windows 7 blijft de ondersteuning actief tot 14 januari 2020.

Als dat geen optie is, bijvoorbeeld voor grote ondernemingen of overheden, dan is het waarschijnlijk mogelijk om voor de juiste prijs de ondersteuning nog wat te rekken. Hetzelfde is gebeurd met Windows XP. Maar de meeste bedrijven hebben geen alternatief wanneer de ondersteuning stopt.

Dit mag niet als een verrassing komen en daarnaast biedt het schema nog voldoende ruimte om wijzigingen door te voeren. Desondanks vormt het snelle tempo voor sommige bedrijven een probleem en zij kunnen niet bijblijven. Toch is het voor Microsoft essentieel om alle klanten op één ondersteund platform te krijgen. Pas dan kunnen Satya Nadella en de zijnen de strijd aangaan met de agressieve concurrentie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business