Nieuws

iPhone 6: de verwachtingen

De lancering van de nieuwe iPhone is nabij en de geruchtenmolen draait op volle toeren. Wat mogen we wel en niet verwachten?

September is traditioneel de maand waarin Apple een nieuwe versie van de iPhone aan het publiek voorstelt. Volgens recente berichten zou de aankondiging dit jaar op 9 september gepland staan, binnen twee weken.

Hoewel Apple – eveneens volgens de traditie – zelf nog niets gelost heeft, draait de geruchtenmolen rond de iPhone 6 al enkele maanden op volle toeren. Bovendien lijken die geruchten de laatste jaren steeds vaker op waarheid te berusten. We zetten de meest waarschijnlijke voorspellingen daarom nog eens op een rij.

 Apple zal binnenkort de opvolger van de iPhone 5s aan het publiek tonen. (Beeld: Bloom Design / Shutterstock.com)

[related_article id=”158256″]

De verwachtingen zijn extra hoog gespannen omdat de iPhone 6 naar alle waarschijnlijkheid weer een grote update voor de smartphone zal betekenen. Apple volgt een patroon waarbij om de twee jaar een grote vernieuwing (iPhone 4, iPhone 5) wordt doorgevoerd, met daartussen telkens een kleinere update (iPhone 4s, iPhone 5s)

Groter scherm

Het gerucht van een groter scherm steekt elk jaar de kop op, maar nog nooit zo luid als nu. Het huidige 4 inchscherm gaat al twee generaties mee en hoewel de iPhone daardoor makkelijk te bedienen is met één hand, blijkt uit het succes van grote Androidsmartphones dat de gebruiker snakt naar een groter formaat. Wie de stap zet naar een groter schermoppervlak, keert niet graag terug.

De iPhone 6 wordt naar verluidt van een nieuw 4,7 inchscherm voorzien om aan die vraag tegemoet te komen. “Er zijn mensen die momenteel alleen maar een Androidtoestel gebruiken omdat de iPhone niet beschikbaar is in het schermformaat dat ze willen gebruiken”, zegt analist Jan Dawson van JackDaw Research. “Een telefoon van 4,7 inch zal veel mensen bij Android weghalen, en velen daarvan bij Samsung.”

Daarnaast gaan er stemmen op over een 5,5 inchsmartphone, al klinken die iets minder waarschijnlijk, zeker voor een lancering in september. Het blijft ook de vraag of Apple nog een 4 inchformaat in leven zal blijven houden voor wie toch een kleiner scherm verkiest. Sommige gebruikers maken zich immers zorgen dat de iPhone niet meer met één hand te bedienen zal zijn als het schermformaat groter wordt. Volgens een onderzoek van Baird Research zou 21 procent van de iPhone-eigenaars minder geïnteresseerd zijn in een groter scherm.

Saffier

Naast het grotere formaat doet er nog een ander gerucht over het scherm de ronde. Apple zou het scherm van de iPhone 6 beschermen met een laag saffier. Saffier wordt bejubeld voor gebruik in smartphones omdat het zeer krasbestendig is en erg moeilijk breekt. Voorstanders van het materiaal stellen dat het veel steviger is dan het Gorilla Glass dat Apple momenteel gebruikt, al wordt dat – uiteraard – ontkend door Gorilla Glass-fabrikant Corning.

Het grote probleem met saffier is dat het erg moeilijk en duur is om te produceren. Hoewel er al geruchten zijn opgedoken dat Apple op een hele berg saffierschermen zit, achten de meeste analisten het weinig waarschijnlijk dat die geruchten op waarheid berusten, tenzij Apple besluit om de prijs van de iPhone verder omhoog te krikken. Saffier wordt nu reeds gebruikt om de vingerafdruksensor en de camera te beschermen, maar om het hele scherm af te dekken zullen de productiekosten volgens de analisten eerst verder naar beneden moeten.

Nieuwe hardware

Wat we nu al zonder twijfel kunnen verkondigen, is dat de ingewanden van de iPhone 6 een update zullen krijgen. Ook Apple is immers niet ongevoelig voor de race om de beste specificaties.

Er wordt verwacht dat de iPhone 6 met een nieuwe A8-processor wordt uitgerust. De A7 in de iPhone 5s was de eerste mobiele 64-bit-processor op de markt en een grote stap voorwaarts. Het heeft ervoor gezorgd dat applicaties sneller draaien en dat grote hoeveelheden data beter kunnen worden verwerkt in vergelijking met een 32-bit-processor.

Verschillende chipfabrikanten voor Android hebben sinds de lancering van de iPhone 5s ook reeds een 64-bit-processor gelanceerd, maar Googles besturingssysteem biedt nog geen ondersteuning voor de technologie. Dat zal pas in Android L het geval zijn. Doordat Apple het hele ecosysteem controleert, kon het ervoor zorgen dat hardware en software van in het begin op elkaar waren afgesteld.

Vermoedelijk komt er ook een update voor de M7-processor die de A7 in de iPhone 5s bijstaat. De M7 meet voortdurend de informatie van de verschillende sensoren – accelerometer, gyroscoop en kompas – in de telefoon, zonder het batterijleven te belasten. Voorlopig zijn er nog maar een handvol apps die gebruikmaken van de chip, maar health tracking lijkt voor Apple een belangrijke rol te gaan spelen, onder meer ook met het oog op wearables. Bij de onthulling van iOS 8 werd HealthKit geïntroduceerd, waarmee je een heel arsenaal gezondheidsdata kan opvolgen. Het klinkt daarom logisch dat de M7-processor in de iPhone 6 nieuwe mogelijkheden zal krijgen, zodat hij ook meer sensoren kan raadplegen.

Als de iPhone 6 een groter scherm meekrijgt, dan zal ook de batterij mee moeten groeien. Batterijleven is de achilleshiel van heel wat toestellen en Apple zou er niet goed aan doen om een telefoon af te leveren met een batterijduur die minder lang is dan bij zijn voorganger. Volgens een bericht van vorige maand zou de nieuwe iPhone over een 1.800 mAh-batterij beschikken. Dat is groter dan de 1.560 mAh-batterij in de iPhone 5s, maar zorgt er wel nog voor dat de smartphone redelijk slank blijft.

Je mag er ook van uitgaan dat de camera een update zal krijgen. Apple besteedt heel wat aandacht aan de camera en hoewel er niet met het grootste aantal megapixels wordt uitgepakt – de iPhone 5s heeft een 8 megapixelcamera terwijl zijn concurrenten bijna allemaal over 13 megapixels beschikken – is de camera moeilijk te overtreffen. Wil Apple die positie blijven behouden, dan moet het zorgen voor een betere camera in de iPhone 6.

Mobiel betalen

Apple zou werken aan een eigen mobiel betaalsysteem en mogelijk zien we de implementatie al in de iPhone 6. Het idee is dat je dankzij de vingerafdrukscanner op je iPhone snel en eenvoudig kleine bedragen kan betalen met je iTunes-tegoed. Dat zou meteen ook kunnen betekenen dat de iPhone eindelijk NFC zal ondersteunen om die betalingen mogelijk te maken, maar Apple kennende zouden ze er even goed een eigen technologie voor kunnen gebruiken (zoals iBeacon) in plaats van gebruik te maken van de standaard. Binnen twee weken weten we meer, wanneer Tim Cook het podium betreedt om de nieuwe iPhone te onthullen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business