Nieuws

Iedereen inbreker: print een sleutel voor elk slot

Met een 3D-printer, een foto van het sleutelgat en een handig stukje software maken deze inbrekers je deur moeiteloos open - geen gestolen sleutel nodig.

Twee beveiligingsconsultants en competitie-slotenkrakers hebben een techniek ontwikkeld waarmee inbreken plots wel erg eenvoudig wordt.

Ze ontwikkelden een specifiek stuk software, Photobump genaamd, waarmee ze een slagsleutel of bump key kunnen produceren met een 3D-printer. En in tegenstelling tot de meeste methodes die inbrekers vandaag gebruiken, hebben ze er geen bestaande sleutel voor nodig – een foto van je slot volstaat.

[related_article id=”161920″]

Slagsleutels op zich zijn niets nieuws. Het concept is relatief eenvoudig. Traditioneel wordt een sleutel afgevijld, met uitzondering van een aantal tanden die tegen de pinnetjes in een standaardslot rusten. Door de sleutel in het slot te schuiven en er op de juiste manier en met de correcte torsie tegen te tikken met een hamer, kan een goede slotenkraker de pinnen verplaatsen tot het slot opent.

Zo’n sleutels waren echter altijd moeilijk te maken voor complexe sloten. Fabrikanten van sloten van hoge kwaliteit gaan ook erg voorzichtig om met de ontwerpen voor hun sleutels, waardoor het voor inbrekers moeilijker wordt om een voorbeeld te pakken te krijgen.

Met de software die Jos Weyers en Christian Holler ontwikkelden heb je echter helemaal geen voorbeeldsleutel nodig. “Als ik weet hoe je slot eruit ziet en hoe diep het is, kan de software een bump key produceren,” zei Weyers.

Als je nog niet zenuwachtig bent, kan je hieronder zien hoe Holler een Abus E20-slot opent met één van hun geprinte slagsleutels.

Er is echter nog niet meteen reden voor paniek. Het slotenbrekende duo is niet van plan om hun techniek en software door te verkopen aan de hoogste criminele bieder – het zijn uiteindelijk security-specialisten. Wel willen ze de aandacht van slotenproducenten trekken.

Op dit moment vertrouwen veel slotenmakers erop dat de geheimgehouden vorm van hun sleutels hun sloten beveilgd tegen bumping. “Dat is een vals gevoel van veiligheid,” zegt Holler. “Als je alleen vertrouwt op een geheim sleutelprofiel, dan moet je je ervan bewust zijn dat dit niet langer volstaat.”

Holler en Weyers stellen dat de techniek alleen maar goedkoper en eenvoudiger zal worden als 3D-printers meer ingeburgerd raken. “De wereld verandert, en mensen kunnen nu makkelijker dan ooit objecten maken,” zegt Weyers. “Slotenfabrikanten weten hoe ze een slot moeten maken dat bump-bestendig is. Ze kunnen er maar beter werk van maken.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business