Nieuws

Voer een eenvoudige audit van je systeem uit

Voorkomen is beter dan genezen, daarom laat je het best af en toe je systeem doorlichten. Webroot System Analyzer geeft je achteraf een overzichtelijk rapport.

Voor veel gebruikers lijkt de pc een machine die aan hogere machten onderworpen is. Plots begint de machine trager te werken, bevriest het scherm of kan je bepaalde bestanden niet meer openen… Als er dan ook nog eens  prei-en-selder-analyses bijkomen zoals: “Mijn systeem begint dicht te slibben.” of “Het bakske begint te verslijten”, kom je helemaal geen stap vooruit. Daarom deze filosofische zijstap: een probleem is nog steeds een hindernis tussen mens en doel. Dat is precies wat Webroot System Analyzer doet, het probleem goed omschrijven. Voor de oplossing moet je zelf zorgen.

Het gratis programma vind je op www.webroot.com/us/en/business/resources/analyzer. In ruil voor je naam, e-mailadres, land en telefoonnummer mag je deze tool downloaden. Je zou wel gek zijn om je echt telefoonnummer op te geven. Enkele seconden later staat Webroot System Analyzer in de map waar je browser alle downloads parkeert. Je hoeft niets te installeren want het programma is een exe-bestand. 

[related_article id=”152275″]

De tool werkt op alle recente 32-bit- en 64-bitversies van Windows. In het eerste venster lees je waarvoor het programma ingezet kan worden. Je kan eventueel via een knop een webpagina openen om meer info te krijgen over de software, maar eigenlijk kan je daarna alleen maar de volgende stap zetten via de knop Agree and Start. Door hierop te klikken aanvaard je meteen de gebruikersvoorwaarden. Vanaf dan schiet het programma in actie. Eerst wordt de hardware getest, daarna de indeling van de harde schijf, de fragmentatie, de actieve processen en de werking van externe harde schijven. Het programma kijkt ook enkele veiligheidsvoorzieningen na. Wijzig je het wachtwoord van je pc iedere drie maanden? Is je firewall actief? Worden de tijdelijke bestanden netjes verwijderd?

De site Webroot belooft dat de scan ongeveer twee minuten duurt. Dat klopt, het gaat zo snel dat ik me ga afvragen of een scan aan dit tempo wel diepgaand genoeg kan zijn. Het rapport komt in twee versies. Eerst krijg je het beknopt rapport. Dat bestaat uit een totaalscore op 100. Daarboven verschijnen de bevindingen voor Hardware, Software en Threats. Groene vinkjes geven aan dat deze items oké zijn. Een plusteken in een blauw knopje wijst op een opmerking. Een uitroepteken in een gevaarsbord waarschuwt voor zaken die je beter in orde brengt.

Met een klik op de knop View Report Details schakel je naar de samenvatting of Summary, waar de aandachtspunten helemaal bovenaan staan. Webroot System Analyzer is een programma dat problemen en aandachtspunten aangeeft, maar niet oplost. Bij mij staat er vandaag dat ik wel eens grote schoonmaak mag houden in mijn tijdelijke bestanden, maar ik moet zelf uitvissen hoe ik dat moet doen. Webroot System Analyzer is als een dokter die een diagnose stelt, maar geen behandeling voorschrijft.

Webroot hoopt duidelijk dat gebruikers even langs hun webshop passeren om oplossingen te kopen. Wanneer je gerustgesteld bent door een goede score hoef je dat niet te doen, en sommige ingrepen zijn zo eenvoudig dat je makkelijk zelf gratis oplossingen vindt op het web. Met een klik op de knop View Full Report maakt deze tool een tekstbestand dat je in noodgevallen kan opslaan of afdrukken om te gebruiken wanneer je bij een specialist te rade gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business