Nieuws

Doorbraak Windows 8.1 verloopt traag

De pc-markt lijkt wel stil te staan, zo blijkt uit cijfers van twee webanalysebedrijven. Opmerkelijk: OS X-gebruikers upgraden hun systeem een stuk sneller dan mensen met Windows.

De cijfers variëren elke maand een beetje, maar de trends zijn overduidelijk.

Windows blijft de pc-markt domineren, Apple heeft veel meer invloed dan zijn klein marktaandeel zou laten vermoeden, vooral bij de technologische elite, en Linux op de desktop is een doodgeboren kindje.

[related_article id=”160534″]

Dat blijkt uit de laatste maandcijfers van Net Applications (of Netmarketshare) en Statcounter. De conclusies van deze maand:

° Windows 7 domineert het pc-landschap, ruim de helft van alle getraceerde pc’s en Macs draaien dit OS.

° Windows 8.x blijft marktaandeel winnen, nu consumenten (en, in mindere mate, bedrijven) pc’s kopen waarop dit OS al geïnstalleerd staat. Volgens Netmarketshare gaat het om 13,4%, Statcounter houdt het op 15,6%.

° OS X blijft al bij al een kleine speler met marktaandelen tussen 6,1% (Netmarketshare) en 8,6% (Statcounter). In de VS alleen zouden deze percentages een stuk hoger liggen, wat aanduidt dat Apple zich vooral richt op gefortuneerde consumenten in ontwikkelde landen.

° Google Chrome OS duikt nog net op in de grafieken van Statcounter, met een aandeel van 0,2%. Bij Netmarketshare is er van Chrome OS geen spoor te bekennen.

Sneller upgraden
Apple laat zijn gebruikers ook een stuk sneller upgraden dan Microsoft. Zowat 70% van alle Mac-gebruikers draait OS X 10.9 Mavericks, de laatste versie van OS X. Dat cijfer haalt Microsoft bij lange niet met Windows 8.1. Bijna de helft van alle Windows 8-gebruikers heeft 8.1 nog niet geïnstalleerd, hoewel de upgrade volledig gratis is.

Hoe dat komt? Apple maakt het doodsimpel voor OS X-gebruikers om zijn update (die overigens ook gratis is) te vinden en te installeren. Microsoft niet. Mac-gebruikers maken bovendien veel meer kans om de online App Store te bezoeken en daar de laatste versie te ontdekken. Veel Windows-gebruikers, die enkel de desktop gebruiken en nog nooit van tiles gehoord hebben, weten zelfs niet dat de Windows Store bestaat.

Chrome versus Internet Explorer
Wat het browsergebruik betreft, lopen de cijfers van Netmarketshare en Statcounter overigens flink uit elkaar. Volgens Netmarketshare is Internet Explorer de meest gebruikte browser met 58,5%. Chrome volgt van ver: 19,6%.

Statcounter (dat verkeer meet in plaats van unieke gebruikers) zegt dat Chrome de grootste is met 49,9% van alle trafiek tegenover 22,4% voor Internet Explorer. Over een ding zijn ze het wel eens: Firefox staat ver achter op de derde plaats. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business