Nieuws

Het verloren nut van Windows RT

[Opinie] Microsoft weigert de handdoek in de ring te gooien en blijft toestellen met Windows RT uitbrengen. Een verrassende keuze, want dat OS was al maar net geen doodgeboren kind, en heeft intussen zowat alle nut verloren.

De Surface 2 is een van de weinige toestellen die vandaag nog op Windows RT draait.

Het is duidelijk waarom Microsoft destijds koos om Windows RT te ontwikkelen. Het bedrijf wilde (en wil nog steeds) een aanwezigheid op de markt van de tablets, en twee jaar geleden betekende dat software maken voor ARM-processors. Processor-architectuur verschilt, en wat werkt op de klassieke rekenkernen van Intel en AMD werkt niet op een totaal andere chip, zoals die van ARM.

Microsoft moest dus een versie van Windows 8 uit de grond stampen die overweg kon met de ARM-processoren die zowat de hele telefonie- en tabletmarkt domineerden. Windows RT was geboren. De light-versie van Windows 8 had de Metro-interface als ruggengraat, kreeg geen bureaublad mee en draaide enkel apps van de Windows Store.

[related_article id=”161452″]

Pech

Bij Microsoft moeten ze zich voor het hoofd geslagen hebben toen Intel in 2012 de Atom SoC (system on a chip) uitbracht. Die op de vertrouwde en Windowsvriendelijke Intelarchitectuur gebaseerde processor was gericht op gebruik in tablets. Op die met Intel uitgeruste tablets draait Windows 8(.1) perfect, in z’n volledigheid. Het beknopte Windows RT verloor plotsklaps zijn nut. Waarom zou je immers een tablet kopen met een gesnoeide versie van Windows, als er ook exemplaren met een volledige versie bestaan?

Onder de motorkap heeft Windows RT niets van doen met het veelzijdige Windows 8.1. Beide Windowsversies mogen er dan wel hetzelfde uitzien, de compabiliteit met ARM eist een zware prijs. Ondanks de aanwezigheid van het bureaublad draait er geen enkel stuk klassieke software van derden op RT, alleen Microsoft Office maakt gebruik van de desktopomgeving. Programma-extensies zoals .exe zijn immers niet compatibel met ARM. 

Tablets met ARM en Windows RT zijn dezer dagen, ondanks hun handicap, zelfs niet meer goedkoper dan exemplaren met Intel en Windows 8.1. Kijk maar naar de Encorereeks van Toshiba, de Encore WT8 gaat over de toonbank voor minder dan 300 euro.

Overbodig

Wat is dan nog het voordeel van RT tegenover volledige Windows? De compatibiliteit met ARM valt al weg: de uitstekende prestaties van Inteltablets staan buiten kijf, dus als consument kies je het best voor die exemplaren. Verder heeft RT de voor aanraakschermen geoptimaliseerde Metro-interface, maar die heeft het volledige Windows ook. Beide hebben een bureaublad, maar alleen met Windows 8.1 heb je er wat aan. ARM zou zuiniger zijn in energieverbruik, maar in de praktijk is dat verschil te verwaarlozen.

Kortom, Windows RT is niet veel meer dan een interactieve screenshot van Windows 8.1, dat als enige voordeel heeft dat het werkt op ARM, wat voor de consument totaal onbelangrijk is. Er is absoluut geen reden om een tablet met Windows RT te kopen, exemplaren met 8.1 zijn vandaag niet duurder, en ze kunnen net hetzelfde als Windows RT-tablets, en nog heel wat meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business