Nieuws

Google krijgt privacytips van Europese waakhond

De Article 29 Working Party heeft een lijst met suggesties voor de zoekmachinegigant om het privacybeleid in overeenstemming te brengen met de Europese regelgeving.

Na een serie van aanvaringen met Google hebben de Europese privacybeschermingsbonden een lijst met maatregelen opgesteld. Het is de bedoeling dat de zoekmachinegigant deze implementeert.

In 2012 voegde Google het privacybeleid van al zijn individuele diensten samen tot één algemeen beleid. Die beslissing werd niet goed ontvangen door de Europese toezichthouders, omdat het in hun ogen tegen de wet is. De Franse privacybeschermingsbond CNIL legde het bedrijf een boete op van 150.000 euro, terwijl toezichthouders in zes andere landen een juridische procedure opstartte.

[related_article id=”158578″]

Donderdag publiceerde Article 29 Working Party (WP29) – een organisatie bestaande uit lokale Europese toezichthouders – een aantal aanbevelingen waarmee het denkt Google weer naar de goede kant van de streep te halen.

Beleid zichtbaarder
Een groot deel van advies aan Google is dat het zijn beleid beter kenbaar maakt aan de gemiddelde gebruiker. De zoekmachinegigant moet een complete lijst samenstellen met welke gegevens allemaal verzameld worden, hoe deze ingezet worden en welke bedrijven naast Google er gebruik van kunnen maken. Daarnaast moet het beleid via een enkele klik bereikt kunnen worden van de startpagina met Google-diensten.

WP29 raadt aan dat het privacybeleid beschikbaar moet zijn in alle diensten van Google, inclusief die van Nest. Omdat Nest-apparaten niet beschikken over de typische interface van Google, moet het beleid getoond worden wanneer de apparaten geconfigureerd worden.

De toezichthouders zien graag dat Google zijn gebruikers ondersteunt bij het kiezen welke data wel en welke data niet gebruikt mogen worden. “Google moet de gebruikers voorzien van de juiste tools om hun persoonlijke gegevens te beheren.” Het moet per dienst mogelijk zijn de instellingen te veranderen.

Ter verduidelijking
“De aanbevelingen zijn enkel ter verduidelijking”, legt WP29 uit. “De keuze ligt bij Google of de maatregelen overgenomen worden. Het bedrijf moet ze zien als potentiële oplossingen. We lopen hiermee niet vooruit op eventueel acties van nationale autoriteiten op basis van de lokale wet.”

De volledige lijst met maatregelen is hier (pdf) te vinden. Google is niet bereid te reageren op de suggesties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business