Nieuws

Ubuntu 14.10 niet alleen voor desktops

De grootste verbeteringen bewaart Canonical in de nieuwste versie van zijn Linux-besturingssysteem voor de cloud- en serverversie.

Wanneer mensen aan Ubuntu denken is dat vaak in verband met de desktop. De nieuwe release van Ubuntu 14.10 bewaart zijn grootste verbeteringen echter voor de cloud- en serverversie. Ook de desktopvariant is nieuw en beter. De nieuwe versie, Utopic Unicorn, bevat wat Canonical noemt “de snelste, veiligste hypervisor net als de laatste containertechnologie met Docker v1.2.”

Het bedrijf beweert ook dat “Ubuntu op gebruikersniveau containerbeheer biedt, de mogelijkheid voor elke gebruiker hiermee aan de slag te gaan zonder de noodzaak voor supergebruikerprivileges, betere beveiliging, privilegescheiding en een betere robuustheid.” 

Deze optie wordt verkend in het zojuist vrijgegeven Docker 1.3. Het punt van containerondersteuning is dat je meer applicatieruimtes kunt draaien op dezelfde server of cloud dan dat je standaard visualisatie-oplossingen kunt gebruiken als KVM.

Cloudtechnologieën
Unicorn integreert ook veel populaire cloudtechnologieën als Cloud Foundry, ElasticSearch, Hadoop met Hive, PigLatin en Apache Storm. Voor DevOps beschikt Ubuntu over Juju. De laatste versie van deze dienstapplicatie maakt het makkelijker dan ooit te voren om cloud-apps in te zetten en te schalen op de publieke en private cloud of via Canonicals Metal-as-a-Service (MaaS).

Tegenwoordig is Ubuntu 14.10, met het gebruik van MaaS, een consistent besturingssysteem. Niet alleen op x86 en x64, maar ook op ARM, ARM64 en POWER8. Met deze nieuwe editie is Ubuntu waarlijk een serverbesturingssysteem worden voor alle architectuur. Met MaaS kun je naast Ubuntu ook nog voorzien in Windows Server/Hyper-V, CentOS en openSUSE.

Juju
Met Juju"s nieuwe Machine View kunnen ontwikkelaars eenvoudig de workload beheren op machineniveau. Dit in toevoeging op het dienstniveau met zijn drag-and-dropinterface. Daarmee is het mogelijk Windowsgasten zij aan zij te zetten met Linux.

Aan de cloudkant ondersteunt Ubuntu 14.10 het onlangs vrijgegeven OpenStack Juno. Dit geeft gebruikers meer beleidscontrole over objectopslag. Ook beschikt het over de sterk verbeterde Hadoop-ondersteuning voor big data en beta-ondersteuning voor netwerkfunctievisualisatie (NFV).

OpenStack
Om ervoor te zorgen dat alles daadwerkelijk werkt, test Canonical zijn nieuwste release met OpenStack in zijn OpenStack Interoperability Lab (OIL). Het bedrijf beweert met OIL elke maand meer dan drieduizend OpenStack-clouds te bouwen. Daarbij maakt het gebruik van verschillende combinaties van Ubuntu, OpenStack en technologieën van derden.

Ubuntu is al de populairste OpenStack Linux. Deze laatste release zorgt ervoor dat concurrenten als Red Hat, Mirantas, HP en alle anderen aan de bak mogen om Canonical bij te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business